środa, 7 sierpnia 2013

Dżem wiśniowy z amaretto

Dżem wiśniowy z amaretto

Dżem wiśniowy przepis
Dżem wiśniowy z amaretto
Wiśnie to niezwykle smaczne owoce, które w prosty sposób można zamknąć w słoiczkach na zimę. Jeśli lubicie owoce skryte w smacznej galaretce, to dzisiejsze przepisy z pewnością przypadną Wam do gustu. Poniżej znajdziecie dwie receptury na dżem wiśniowy: pierwszą z dodatkiem pektyny i drugą z cukrem żelującym. Zdaję sobie sprawę z tego, że pektyna nie jest tak łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, dlatego specjalnie zamieszczam także drugi przepis z wykorzystaniem cukru żelującego.


Dżem z wiśni

DŻEM WIŚNIOWY Z AMARETTO
(z pektyną)

Składniki:
  • 1 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • 200 g cukru
  • 15-20 g pektyny
  • 50 ml amaretto
Wiśnie wraz z sokiem, który puściły w trakcie drylowania, umieszczamy w garnku. Gotujemy przez około 20-30 minut. W trakcie gotowania wiśnie będą puszczać więcej soku. Pektynę mieszamy z 3 łyżkami cukru, dodajemy do wiśni, mieszamy do rozpuszczenia. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy pozostały cukier, chwilkę gotujemy, aż się rozpuści. Wyłączamy gaz, dodajemy amaretto, mieszamy. Gorący dżem wiśniowy przekładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja dodatkowo słoiki przykrywam ręcznikiem. Kiedy całkowicie ostygną, przenosimy je w suche i zacienione miejsce. Początkowo sok będzie płynny, po całkowitym ostygnięciu pod wpływem dodanej wcześniej pektyny, zgęstnieje. Dżemy przygotowane przy użyciu pektyny nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.

Dżem z wiśni przepis



DŻEM WIŚNIOWY 
(z cukrem żelującym 3:1)

Składniki (na około 6-7 małych słoiczków):

  • 1,5 kg wydrylowanych wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • opakowanie cukru żelującego 3:1 (500 g)
Wiśnie umieszczamy w dużym garnku, mieszamy z cukrem żelującym i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie zagotowujemy je i gotujemy przez około 3-5 minut, aż cukier się rozpuści. Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odstawiamy na ręcznik kuchenny do góry dnem. Przykrywamy drugim ręcznikiem i zostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie słoiki przenosimy do spiżarki. Początkowo dżem wiśniowy będzie miał postać płynną, w trakcie stygnięcia zgęstnieje, a sok przybierze postać wiśniowej galaretki. 

Uwagi:

- do dżemu wiśniowego można dodać ziarenka z jednej laski wanilii. Warto dodać je do wiśni na etapie mieszania z cukrem żelującym

- dżem z cukrem żelującym można również wzbogacić o dodatek alkoholu, np. amaretto lub rumu. Dodajemy go do garnka tuż przez zapakowaniem dżemu do słoików. 





Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy :

  1. Jestem bardzo ciekawa smaku.Pomysłowe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to połączenie smaku wiśni z amaretto. Szkoda tylko, że w domu taki dżem smakuje tylko mnie, bo pewnie zrobiłabym sporą ilość. A przerobiłam już 19 kg wisni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być wspaniały smak: )

    OdpowiedzUsuń
  4. dżem wiśniowy był zawsze moim ulubionym ;) intryguje mnie dodatek amaretto;>

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się składa, bo amaretto mi zalega, stoi na półce od dawien dawna i czeka na taki właśnie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten dodatek amaretto bardzo mnie zaintrygował:) bosko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię dżemy i konfitury wiśniowe, Twój z amaretto z pewnością by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne połączenie, lubię takie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...