niedziela, 4 sierpnia 2013

Crumble z wiśniami

Crumble z wiśniami

Crumble wiśniowe z kokosową kruszonką

Lubicie słodkie śniadania? Jeśli tak, to zachęcam Was do tego, aby dzień rozpocząć od porcji pysznego crumble z wiśniami. Kruszonkę wykonałam na bazie wiórków kokosowych, dodałam do niej także zarodki pszenne oraz niewielką ilość mąki razowej. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania musi być udany.
Crumble z wiśniami

CRUMBLE Z WIŚNIAMI
Śniadanie Mistrzów #66

Składniki (na 4 sztuki):
[przepis własny]
  • 400 g wiśni
  • cukier do posypania owoców (opcjonalnie)
  • kruszonka: 30 g miękkiego masła, 40 g cukru, 30 g wiórków kokosowych, 10 g zarodków pszennych, 20 g mąki pszennej razowej
Wiśnie pozbawiamy pestek, układamy w 4 kokilkach. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami, posypujemy nią wiśnie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu), aż do zrumienienia kruszonki. Podajemy solo lub z dodatkiem gałki lodów lub bitej śmietany.

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. dokładnie takie crumble od kilku dni chodzi mi po głowie :) musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wiśniami jeszcze nie robiłam, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanie! Takie crumble z wiśniami koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, crumble w takiej wersji musi być jeszcze pyszniejsze niż klasyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne! Żeby mi się tak rano chciało zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie slodkie sniadania, zwlaszcza w weekendy. Szkoda, ze do soboty tak daleko...

    OdpowiedzUsuń
  7. Slodkie sniadania sa najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly