niedziela, 4 sierpnia 2013

Crumble z wiśniami

Crumble z wiśniami

Crumble wiśniowe z kokosową kruszonką

Lubicie słodkie śniadania? Jeśli tak, to zachęcam Was do tego, aby dzień rozpocząć od porcji pysznego crumble z wiśniami. Kruszonkę wykonałam na bazie wiórków kokosowych, dodałam do niej także zarodki pszenne oraz niewielką ilość mąki razowej. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania musi być udany.
Crumble z wiśniami

CRUMBLE Z WIŚNIAMI
Śniadanie Mistrzów #66

Składniki (na 4 sztuki):
[przepis własny]
  • 400 g wiśni
  • cukier do posypania owoców (opcjonalnie)
  • kruszonka: 30 g miękkiego masła, 40 g cukru, 30 g wiórków kokosowych, 10 g zarodków pszennych, 20 g mąki pszennej razowej
Wiśnie pozbawiamy pestek, układamy w 4 kokilkach. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami, posypujemy nią wiśnie. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu), aż do zrumienienia kruszonki. Podajemy solo lub z dodatkiem gałki lodów lub bitej śmietany.

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. dokładnie takie crumble od kilku dni chodzi mi po głowie :) musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wiśniami jeszcze nie robiłam, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanie! Takie crumble z wiśniami koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, crumble w takiej wersji musi być jeszcze pyszniejsze niż klasyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne! Żeby mi się tak rano chciało zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie slodkie sniadania, zwlaszcza w weekendy. Szkoda, ze do soboty tak daleko...

    OdpowiedzUsuń
  7. Slodkie sniadania sa najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb