sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami przepis

Tematem naszego kolejnego wspólnego gotowania były desery i ciasta ze śliwkami. Postawiłam na prosty ucierany placek ze śliwkami, który zawsze kojarzy mi się z wakacjami u Babci. Czasem te najprostsze potrawy są najsmaczniejsze, czego dowodem jest właśnie to ciasto. Razem ze mną słodkości z dodatkiem śliwek przygotowała Maggie i Mopsik

Proste ciasto ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Słodka Sobota #9

Składniki:
[źródło: Aga]
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, miksujemy do połączenia. Dno kwadratowej formy o boku 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (możecie też użyć tortownicy o średnicy 20-22 cm).  Przekładamy do niej ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu (do suchego patyczka). Ciasto studzimy na kratce. Gdy ostygnie posypujemy je cukrem pudrem.
Szybkie ciasto ze śliwkami


Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

18 komentarzy :

  1. Mnie też wakacje u babci kojarzą się z takim ciastem ze śliwkami:) Może dlatego, że w ogrodzie latem zawsze był ich nadmiar;D Twoje wygląda baaaardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne :) i tak ładnie wyrośnięta !

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite i piękne ciasto. No tak,już wkrótce czas na śliwki. Póki co cieszę się morelami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdego rodzaju ciasto ze śliwkami jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dziś było ciasto ze śliwkami. Pyszne są te ucierane ciasta, a dodatkiem śliwek to dopiero niebo w buzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro idę po śliwki. Będzie ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne, równiutkie :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie ciasta :-) a to jest wprost "jak z obrazka" :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma to jak sezon na śliwki i pyszne wypieki z ich udziałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwki jeszcze przede mną, jeszcze czas :) Ale takie ucierane ze śliwkami to jedno z moich ulubionych. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniale wygląda, jakie wysokie jest!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś upiekłam, zamiast śliwek jest agrestem. Pychota !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku nie robiłam jeszcze niczego z agrestem. Słodkie ciasto i kwaśne owoce musiałby świetnie ze sobą współgrać :)

      Usuń
  13. super przepis, ja dzisiaj zrobilam zamiast sliwek z gruszkami (bylo juz ich za duzo dojrzalych w mojej kuchni)I nutella wyszlo smaczusne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Pozdrawiam,

      M.

      Usuń
  14. Czy moglabys podać ilość składników w gramach? Szklanka szlance nierówna, a waga upraszcza sprawę. Przepis wydaje się bardzo smakowity, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam w domu nawet mąki pszennej, aby Ci to sprawdzić. Użyj szklanki o pojemności 220 ml.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.