niedziela, 4 sierpnia 2013

Ciasto z malinowym curdem i bezą

Ciasto z malinowym curdem i bezą

Ciasto z bezą przepis

W tym roku staram się wykorzystywać sezon na letnie owoce. Do tej pory prezentowałam Wam już kilka curdów z ich wykorzystaniem. Teraz przyszła kolej na łatwe ciasto z dodatkiem malinowego curdu. Oczywiście możecie do jego przygotowania użyć innego curdu lub też zastąpić go gęstą konfiturą lub dżemem. Połączenie ciasteczkowego spodu, słodkiego malinowego kremu i lekkiej bezy jest niezwykle smaczne. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Ciasto z malinowym curdem i bezą

CIASTO  Z MALINOWYM CURDEM I BEZĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • malinowy curd (około 5 łyżek)
  • beza: 3 białka, 120 g cukru pudru
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miksujemy. Wlewamy ekstrakt, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy. Kwadratową formę o boku 22 cm wykładam papierem do pieczenia (możemy też użyć okrągłej formy o średnicy 20-22 cm). Do formy przekładamy ciasto, wygładzamy łyżką. Pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ciasto studzimy na kratce. Przygotowujemy bezę. Białka miksujemy, kiedy podwoją swoją objętość dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Na ciasto nakładamy curd, rozsmarowujemy. Całość przykrywamy bezą, wygładzamy wierzch. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Gotowa beza będzie lekko zrumieniona i sprężysta. Jeśli chcecie otrzymać bardziej chrupiącą bezę, pieczcie ciasto przez kolejne 5 minut. Ciasto studzimy na kratce, kroimy po całkowitym ostygnięciu.

*zamiast malinowego curdu możecie użyć lemon curdu, truskawkowego curdu lub jagodowego.

Ciasto z malinowym curdem i bezą

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

14 komentarzy :

  1. wygląda świetnie:) dla mnie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie, idealne na spotkania z przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dziś nie jadłam niczego slodkiego- masakra! Pojadłabym Twojego ciacha z czereśniowym curdem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie, jak ten curd musi smakować...<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho! Pyszne wykorzystanie malinowego curdu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magiczna kosteczka, zabieram ją ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten Twój malinowy curd chodzi za mną, kiedy go ujrzałam u Ciebie po raz pierwszy...;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. poezja:) raj dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To idealne ciasto dla mojej mamy, bo z bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Curd wygląda prawie jak budyń czekoladowy :). Głęboki kolor. Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie "miekkie" ciasta przypominaja mi dziecinstwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wyglada! I jeszcze ta puchata beza... Nie sposob sie nie zakochac.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.