czwartek, 8 sierpnia 2013

Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków przepis

Nie ma nic lepszego w upalny dzień, aniżeli chłodnik. Było już hiszpańskie gazpacho, chłodnik z botwiny a teraz przyszła kolej na chłodnik z ogórków. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a także niedrogi. Pamiętajcie tylko o tym, aby dobrze go schłodzić przed podaniem.

Chłodnik z ogórków

CHŁODNIK OGÓRKOWY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • przefiltrowana woda
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
Ogórki obieramy (jeśli mają duże nasiona, pozbywamy się ich), trzemy na tarce na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Do jogurtu dodajemy ogórki, czosnek, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik nie może być gęstym sosem, dlatego należy go rozcieńczyć niewielką ilością przefiltrowanej wody. Dodawajcie stopniowo po 1 łyżce wody do otrzymania preferowanej gęstości. Pamiętajcie też o tym, by chłodnik nie był zbyt rzadki (dodatkowo po pobycie w lodówce lekko się rozrzedzi, ponieważ ogórki puszczą sok). Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć kefiru lub maślanki. Przed podaniem możecie dodatkowo pokropić chłodnik z ogórków oliwą.


Polecam Ci również inne przepisy na chłodniki:

 Zielony chłodnik z awokado
Chłodnik z awokado
 Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki



















Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

15 komentarzy :

  1. Czy to smakuje jak mizeria?
    mam nadzieję, że nie, bo nie znoszę mizerii a ile można jeść chłodnik z botwinki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej w smaku podobny jest do greckiego tzatziki z większą ilością ziół. Wypróbuj w takim razie gazpacho, jest przepyszne.

      Usuń
  2. Faktycznie bardzo prosty przepis, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chłodnik, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię go! już jutro, koniecznie :) mam nadzieje. ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam żadnego chłodnika,ale może powinnam w końcu spróbować. zwłaszcza przy tych upałach! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na upały jak znalazł ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z moich ulubionych chłodników! Idealny w upale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie go zrobiłam i zasiadam go uczty

    OdpowiedzUsuń
  9. Miętowa Kuchnia26 lipca, 2014

    Skorzystałem z tego przepisu i jest on wspaniały. Chłodnik wyszedł mi przepyszny.http://mientowakuchnia.blox.pl/2014/07/Chlodnik-z-ogorkow.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem, może to ja jestem żarłokiem, ale zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwa talerze. ;)
    Tak czy owak - pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest pysznie. Na te upały doskonały!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny, tylko dlaczego nie można zaznaczyć tekstu Pozdrawiam TT

      Usuń
    2. Jeśli chcesz sobie wydrukować przepis, to do tego służy przycisk "print". Blokada zaznaczenia jest po to, by utrudnić rozpowszechnianie przepisów w sieci bez mojej zgody.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...