czwartek, 8 sierpnia 2013

Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków przepis

Nie ma nic lepszego w upalny dzień, aniżeli chłodnik. Było już hiszpańskie gazpacho, chłodnik z botwiny a teraz przyszła kolej na chłodnik z ogórków. Jest szybki i prosty w przygotowaniu a także niedrogi. Pamiętajcie tylko o tym, aby dobrze go schłodzić przed podaniem.

Chłodnik z ogórków

CHŁODNIK OGÓRKOWY

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 250 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • przefiltrowana woda
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy (opcjonalnie)
Ogórki obieramy (jeśli mają duże nasiona, pozbywamy się ich), trzemy na tartce na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Do jogurtu dodajemy czosnek, koperek, szczypiorek, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik nie może być gęstym sosem, dlatego należy go rozcieńczyć niewielką ilością przefiltrowanej wody. Dodawajcie stopniowo po 1 łyżce wody do otrzymania preferowanej gęstości. Pamiętajcie też o tym, by chłodnik nie był zbyt rzadki. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Zamiast jogurtu naturalnego możecie użyć kefiru lub maślanki. Przed podaniem możecie dodatkowo pokropić chłodnik z ogórków oliwą.

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

10 komentarzy :

  1. Czy to smakuje jak mizeria?
    mam nadzieję, że nie, bo nie znoszę mizerii a ile można jeść chłodnik z botwinki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej w smaku podobny jest do greckiego tzatziki z większą ilością ziół. Wypróbuj w takim razie gazpacho, jest przepyszne.

      Usuń
  2. Faktycznie bardzo prosty przepis, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam chłodnik, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię go! już jutro, koniecznie :) mam nadzieje. ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam żadnego chłodnika,ale może powinnam w końcu spróbować. zwłaszcza przy tych upałach! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na upały jak znalazł ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden z moich ulubionych chłodników! Idealny w upale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie go zrobiłam i zasiadam go uczty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb