piątek, 23 sierpnia 2013

Chlebki naan

Chlebki naan


Chlebki naan przepis

Do kurczaka tikka masala przygotowałam chlebki naan. Najczęściej robię je na drożdżach, jednak tym razem postawiłam na prostszą wersję z dodatkiem proszku do pieczenia. Chlebki są bardzo delikatne i mięciutkie. Świetnie komponują się z gęstym i kremowym sosem. W najbliższym czasie postaram się podzielić z Wami przepisami na inne indyjskie pieczywo typu flatbread, w tym także na chlebki naan na drożdżach. 


Naan przepis

CHLEBKI NAAN
(INDIE)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • pół szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
Mąkę mieszamy z  solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i jogurt, całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy je delikatnie mąką (na początku będzie dość klejące). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, wałkujemy ją na cieniutki placek podsypując delikatnie mąką. Nagrzewamy nieprzywieralną patelnię, smażymy chlebki z obu stron przez kilkadziesiąt sekund (na chlebkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i plamki).

* Chlebki naan najlepiej smakują na ciepło, podawane z masłem. Na gorące chlebki nakładamy 2-3 małe kosteczki masła, które w zetknięciu z ciepłym pieczywem rozpuszczą się na nim i sprawią, że naan będą jeszcze smaczniejsze.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut


Przepis na chlebki naan w wykonaniu czytelników:


17 komentarzy :

  1. Normalnie czytasz w myślach. Jutro piekę chlebki naan, jednak ja tym razem na drożdżach, ale następnym razem spróbuję Malwinko Twojej wersji:-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba sobie czasem coś ułatwić :-) Zjadłabym z chęcią taki chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to będzie zaraz u mnie coś zgapionego z Twojego przepisu :) Uwielbiam takie klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  4. A mozna zrobic na mące pelnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinny wyjść.

      Usuń
    2. Ją robiłam dziś na mixie pszennej z razowa żytnią i wyszły ok :)

      Usuń
  5. Robiłam je do dzisiejszego kurczaka z mlekiem kokosowym w wersji wzbogaconej o czarnuszkę. Wyszły bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto odstawiamy do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiamy je w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  7. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. będą dobre jakby je zrobić już rano a serwować do obiadu? jeśli tak to na zimno czy chwilę podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zrobić w piekarniku?
    Jak długo i w jakiej temp?
    (może by było szybciej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz w 200 stopniach przez około 12-15 minut. Z piekarnika będą bardziej chrupiące, z patelni są miękkie i delikatne. Zdecydowanie bardziej polecam smażyć je na patelni.

      Usuń
    2. Dziękuję, zrobię zatem na patelni :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.