Wyszczególnione wpisy

Wpisy

piątek, 23 sierpnia 2013

Chlebki naan


Chlebki naan przepis

Do kurczaka tikka masala przygotowałam chlebki naan. Najczęściej robię je na drożdżach, jednak tym razem postawiłam na prostszą wersję z dodatkiem proszku do pieczenia. Chlebki są bardzo delikatne i mięciutkie. Świetnie komponują się z gęstym i kremowym sosem. W najbliższym czasie postaram się podzielić z Wami przepisami na inne indyjskie pieczywo typu flatbread, w tym także na chlebki naan na drożdżach. 


Naan przepis

CHLEBKI NAAN
(INDIE)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • pół szklanki mleka (w temperaturze pokojowej)
Mąkę mieszamy z  solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i jogurt, całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy je delikatnie mąką (na początku będzie dość klejące). Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę, wałkujemy ją na cieniutki placek podsypując delikatnie mąką. Nagrzewamy nieprzywieralną patelnię, smażymy chlebki z obu stron przez kilkadziesiąt sekund (na chlebkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza i plamki).

* Chlebki naan najlepiej smakują na ciepło, podawane z masłem. Na gorące chlebki nakładamy 2-3 małe kosteczki masła, które w zetknięciu z ciepłym pieczywem rozpuszczą się na nim i sprawią, że naan będą jeszcze smaczniejsze.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut


Przepis na chlebki naan w wykonaniu czytelników:


20 komentarzy:

  1. Normalnie czytasz w myślach. Jutro piekę chlebki naan, jednak ja tym razem na drożdżach, ale następnym razem spróbuję Malwinko Twojej wersji:-) Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba sobie czasem coś ułatwić :-) Zjadłabym z chęcią taki chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to będzie zaraz u mnie coś zgapionego z Twojego przepisu :) Uwielbiam takie klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  4. A mozna zrobic na mące pelnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinny wyjść.

      Usuń
    2. Ją robiłam dziś na mixie pszennej z razowa żytnią i wyszły ok :)

      Usuń
  5. Robiłam je do dzisiejszego kurczaka z mlekiem kokosowym w wersji wzbogaconej o czarnuszkę. Wyszły bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ciasto odstawiamy do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiamy je w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  7. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. będą dobre jakby je zrobić już rano a serwować do obiadu? jeśli tak to na zimno czy chwilę podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zrobić w piekarniku?
    Jak długo i w jakiej temp?
    (może by było szybciej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecz w 200 stopniach przez około 12-15 minut. Z piekarnika będą bardziej chrupiące, z patelni są miękkie i delikatne. Zdecydowanie bardziej polecam smażyć je na patelni.

      Usuń
    2. Dziękuję, zrobię zatem na patelni :)

      Usuń
  10. Chlebki z tego przepisu robiłam tydzień temu, wyszły na tyle dobre, że jutro chcę nimi uraczyć gości. Problem w tym, że nie będę mogła zająć się gotowaniem w trakcie dnia. Mogę albo wyrobić ciasto rano - zostawić surowe na jakieś 6 godzin i wtedy piec. Albo opcja druga - całość zrobić rano, upiec - a po kilku godzinach lekko podgrzać na patelni. Która opcja byłaby lepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wyrobisz je rano, to trzeba będzie je szczelnie przykryć, aby nie obeschło. Chyba jednak wybrałabym tę pierwszą opcję.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP