wtorek, 20 sierpnia 2013

Cevapcici

Cevapcici

Cevapcici przepis

Cevapcici to danie mięsne popularne w południowo-wschodniej Europie. Najczęściej serwowane są z pieczywem typu flatbread i różnego rodzaju sosami. Ja postawiłam na jeden rodzaj mięsa, często jednak miesza się dwa lub trzy jego rodzaje. Razem ze mną te mięsne kiełbaski przygotowały Maggie oraz Mopsik. 

Cevapcici przepis

CEVAPCICI

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
  • pół kilograma mięsa wołowego (możecie też użyć kilku rodzajów mięsa, wołowiny i jagnięciny)
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Mięso przekręcamy w maszynce wraz z jedną cebulą. Czosnek i drugą cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, natkę, słodką i ostrą paprykę, kolendrę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut i odstawiamy do lodówki na pół godziny*. Mięso ocieplamy w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Formujemy 6 kiełbasek wokół patyczków do szaszłyków lub specjalnych szpikulców (drewniane patyczki do szaszłyków należy wcześniej moczyć przez 30 minut w zimnej wodzie, dzięki czemu nie będą się przypalać). Smażymy je na patelni lub na grillu. Możecie je także upiec w piekarniku (należy je lekko nasmarować oliwą, ułożyć na ruszcie i piec przez około 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu). Cevapcici podałam z sosem tzatziki i chlebkami z patelni. Jako dodatek do nich świetnie sprawdzi się także lawasz i ajvar.

*do masy mięsnej możecie dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej (wcześniej można ją rozpuścić w niewielkiej ilości soku z cytryny). Dzięki dodatkowi sody, mięso będzie delikatniejsze. 

Cevapcici

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy :

  1. Dziękuję za kolejny wspaniałe wspólne gotowanie, cevapcici będę teraz robić przynajmniej raz w roku na rodzinnym grillu ;) Takie było dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u meni dzisiaj cos bardzo podobnego tylko ja to nazywam kebabki.

    OdpowiedzUsuń
  3. inspirujesz mnie :) czytam, potem wpadam do kuchni i szaleję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. podziwiam Cię za codzienne wpisy! :) do tego tak estetyczne i smaczne wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama ostatnio mi takie zrobiła, ale nie miałyśmy pojęcia, że tak to się nazywa; D
    U Ciebie wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis ma jedną ale podstawową wadę bez jagnięciny to niestety ale nie nie jest Cevapcici i to tyle w temacie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety o dobrej jakości jagnięcinę ciężko, tym bardziej w moim regionie. Tak, jak napisałam we wstępie, cevapcici można przygotować z mięsa mieszanego (z 2-3 rodzajów). Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je z wołowiny i jagnięciny, jeśli ma się do niej dostęp.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Niestety to prawda że w naszym kraju bardzo ciężko o jagnięcinę, i baraninę również, chodziło mi o to że tak typowo bałkański przysmak bez powyższego mięsa nie może się obejść ten smak jest nie do podrobienia. Prawdą jest również, że cevapcici to mieszanka kilku rodzai mięs. W regionie, gdzie ja pierwszy raz spotkałem się z tym specjałem to 1/3 jagnięciny, 1/3 baraniny i 1/3 wołowiny.
      P.S. nie chce nikogo reklamować ale proponuje tu zajrzeć http://befsztyk.pl/mieso-jagniecina-swieza-c-2_19.html
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
    3. Bo to jest autorska wariacja na temat ćevapčići. W życiu nie widziałem, żeby ćevapi były podawane z takim chlebkiem. Lawasze to też nie ta bajka. A ajvar "nie sprawdzi się świetnie" tylko jest podstawowym dodatkiem do ćevapi w wersji banjaluckiej, obok ton cebuli.

      Usuń
    4. Co do pieczywa widocznego na zdjęciach, to prosty płaski chlebek z patelni (dość uniwersalny i szybki w przygotowaniu, dlatego często go powtarzam). Podobne pieczywo spotka się w praktycznie każdej kuchni europejskiej (i nie tylko). Moim zdaniem sprawdza się ono tu bardzo dobrze. Choć zapewne somun byłby o wiele lepszy :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.