czwartek, 1 sierpnia 2013

Babeczki z porzeczkami

Babeczki z porzeczkami

Babeczki  z porzeczkami

Za oknem upał a ja Was raczę letnimi babeczkami w iście zimowej aranżacji. Do przygotowania tych ucieranych babeczek możecie użyć innych ulubionych owoców. Ja postawiłam na kwaśne porzeczki.  Świetnie komponują się ze słodkimi wypiekami i deserami. Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów z ich wykorzystaniem- sernik na zimno, blondies, ucierane ciasto z kruszonką. 
W pierwotnym założeniu babeczki miałam ozdobić kremem na bazie mascarpone i śmietany kremówki, jednak z braku czasu ostatecznie posypałam je  cukrem pudrem. 

Przepis dodaję do akcji Domi- Muffinkowo III. 

Babeczki  z porzeczkami przepis

BABECZKI Z PORZECZKAMI

Składniki (na około 12 sztuk):
  • 130 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 180 g porzeczek
  • cukier puder do posypania, porzeczki do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem i sodą. Do ciasta dodajemy na zmianę wymieszaną mąkę i mleko w 2-3 turach za każdym razem ucierając do połączenia składników. Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Dodajemy porzeczki, mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (na 2/3 ich wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 18-20 minut lub dłużej do suchego patyczka. Ozdabiamy cukrem pudrem i porzeczkami. 

*jasna wersja ciasta: w wersji jasnej zamiast kakao dodajemy 50 g mąki pszennej i pomijamy dodatek posiekanej czekolady lub używamy czekolady białej.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Porzeczki doskonałe są na kompot, ale babeczki też rewelka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko te babeczki wyglądają tak ślicznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale z nich ślicznotki: )

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ślicznie oprószone śnieżkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale śliczne! i pyszne z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzę na te zdjęcia, patrzę i nie mogę się napatrzeć! Są po prostu wypasione, już nie mówię o samych muffinkach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinki to nawet w taki upał można upiec:) .... cudownie wyglądają te porzeczki na ciemnym cieście:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.