poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush przepis

Kontynuujemy odkrywanie arabskich smaków. Tym razem przyszła pora na baba ghanoush, popularną pastę z bakłażana. Jej przygotowanie jest bardzo proste, musicie tylko zrobić wcześniej pastę sezamową. Zajmie to Wam kilkanaście minut i jest banalnie proste. Oczywiście pastę tahini możecie także zakupić w sklepie. Razem ze mną w kuchni spotkali się: Mopsik, Chantel, Iza, Justinka, Emilia oraz Bartoldzik.

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate. 

Pasta z bakłażana

BABA GHANOUSH

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 bakłażan (mój ważył około 300 g)
  • 1 czubata łyżka pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 duży ząbek czosnku (lub dwa średniej wielkości)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub więcej do smaku
  • sól do smaku
Bakłażana nakłuwamy widelcem, układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka bakłażana mocno się pomarszczy. Odkładamy oberżynę do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy warzywo wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy miąższ bakłażana, drobno posiekany czosnek i natkę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę, kmin i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą. Miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Baba ghanoush podajemy jako dodatek do pieczywa, np. chlebków lawasz

Pasta z bakłażanów przepis
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy :

  1. Tak, dobrze że napisałaś w jakim pojemniku miksować, ja co prawda nie ganoush, ale tahini próbowałam zmiksować w takim blenderze do koktajli :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja wygląda jakoś ładniej! Hehe, ale bałam się tego dania bardzo. A niepotrzebnie! Pół miasta schodziłam za tahini, potem płakałam nad jego ceną. Następnym razem zrobię sama! Dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie bakłażan, tam i ja :-) Cudowna pasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Baba ghannoush wyglada super. Musze wyprobowac wersje z pıetruszka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zastąpić bakłażana cukinią??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakłażan i cukinia różnią się znacznie smakiem i konsystencją po upieczeniu. Postaram się po powrocie przygotować pastę z pieczonej cukinii i podzielić się przepisem na blogu.

      Usuń
    2. Podobno Baba Ghanoush z cukinii nazywa się... Mama Ghanoush ;) Taki znalazłam przepis http://ohmyveggies.com/recipe-mama-ghannouj-baba-ghannouj-made-with-zucchini/ :D Mam nadzieję, że nie naruszam jakichś zasad podając tego linka. :( Pzdr.

      Usuń
    3. Czy wiesz może w przybliżeniu, jak długo można przechowywać "babę"? ;)

      Usuń
    4. 3-4 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.