poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Adżapsandali

Adżapsandali

Adżapsandali przepis


Jakiś czas temu wspominałam Wam o fajnej książce dotyczącej kuchni kaukaskiej, którą otrzymałam od Połówka . Pierwszą potrawą, jaką z niej wypróbowałam był ajłazan. Dzisiejsze danie jest dość podobne i pełne sezonowych warzyw. Adżapsandali posmakowało mi do tego stopnia, że postanowiłam tę potrawę dołączyć do sierpniowej rozpiski wspólnego gotowania. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kulinarny Kaukaz". Tym przepisem razem z Maggie, Mirabelką, Mopsikiem i Agatą otwieramy akcję Warzywa psiankowate. Samo adżapsandali jest przepyszne. Mnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić samodzielną potrawę, lekką przekąskę lub dodatek do mięs lub ryb. 

Gulasz z bakłażana

ADŻAPSANDALI

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g pomidorów
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy w plastry (jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki), solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy je z nadmiaru płynu na papierowym ręczniku. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, pomidory obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę i ziemniaki. Smażymy przez około 3-5 minut. Dodajemy do nich liść laurowy, pomidory, bakłażany, przyprawiamy solą, całość dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię niewielką ilość wody. Następnie dokładamy posiekane chili, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy do smaku pieprzem i w razie potrzeby dodatkową ilością soli. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy posypane ziołami jako przystawkę lub dodatek do mięs i ryb.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Adżapsandali jadłam raz bardzo dawno temu w jakiejś gruzińskiej knajpie, pamiętam, że bardzo mi smakowało, a że bakłażany nie były jeszcze wtedy zbyt popularnym warzywem, to było pierwsze moje z nimi spotkanie, a uczucie trwa do dziś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie ten rodzaj kuchni to nowość, począwszy od samych nazw, które pierwszy raz słyszę, kończąc na daniach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że sięgasz to takie dania o których nigdy wcześniej nie słyszałam, zawsze tutaj można znaleźć coś totalnie zaskakującego i innego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mowisz, ze na zimno tez dobre? Wyprobuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję bardzo za cudowny przepis i wspólne pichcenie! :)

    Udanego dnia!

    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis! Dla mnie mogłoby to stanowić główną potrawę! Wygląda pysznie i patrząc na składniki musi być cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspaniały przepis na rozpoczęcie akcji psiankowatej!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie bakłażana i pomidorów. <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana jestem pełna podziwu dla różnorodności Twojej kuchni .... adżapsandlai to bardzo smakowite i zdrowe danie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja takie rzeczy jadam jako danie główne! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.