piątek, 12 lipca 2013

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

Kiedy pojawiają się młode polskie ziemniaki, często przygotowuję różne sałatki z ich dodatkiem. Tym razem użyłam ziemniaków pieczonych. Dodatek bobu, suszonych pomidorów, bazylii i dressingu na bazie szpinkowego pesto okazał się strzałem w dziesiątkę. Sałatka jest niezwykle aromatyczna. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa lub ryb.  

Sałatka z pieczonych ziemniaków przepis

SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I BOBEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 600 g małych ziemniaków 
  • 150 g bobu
  • 4 duże suszone pomidory w zalewie
  • 1 łyżeczka kaparów
  • kilka listków bazylii
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pesto sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki (możecie je także obrać ze skórki). Układamy na blasze, lekko kropimy oliwą, posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Bób gotujemy do miękkości, obieramy. Kapary i pomidory siekamy. Bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki dressingu. Upieczone ziemniaki łączymy z bobem, pomidorami, kaparami, polewamy dressingiem i mieszamy. Posypujemy bazylią i podajemy. 

Sałatka z pieczonymi ziemniakami przepis

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    5 komentarzy:

    1. pycha, wygląda zachęcająco :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ziemniaki z piekarnika? nie ma nic lepszego!

      OdpowiedzUsuń
    3. a można ją zabrać do pracy? czy na "świeżo" jest najlepsza?

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    TOP