piątek, 12 lipca 2013

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i bobem

Kiedy pojawiają się młode polskie ziemniaki, często przygotowuję różne sałatki z ich dodatkiem. Tym razem użyłam ziemniaków pieczonych. Dodatek bobu, suszonych pomidorów, bazylii i dressingu na bazie szpinkowego pesto okazał się strzałem w dziesiątkę. Sałatka jest niezwykle aromatyczna. Może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do mięsa lub ryb.  

Sałatka z pieczonych ziemniaków przepis

SAŁATKA Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I BOBEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 600 g małych ziemniaków 
  • 150 g bobu
  • 4 duże suszone pomidory w zalewie
  • 1 łyżeczka kaparów
  • kilka listków bazylii
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka pesto sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki (możecie je także obrać ze skórki). Układamy na blasze, lekko kropimy oliwą, posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie. Bób gotujemy do miękkości, obieramy. Kapary i pomidory siekamy. Bazylię rwiemy na mniejsze kawałki. Łączymy wszystkie składniki dressingu. Upieczone ziemniaki łączymy z bobem, pomidorami, kaparami, polewamy dressingiem i mieszamy. Posypujemy bazylią i podajemy. 

Sałatka z pieczonymi ziemniakami przepis

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    5 komentarzy :

    1. pycha, wygląda zachęcająco :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ziemniaki z piekarnika? nie ma nic lepszego!

      OdpowiedzUsuń
    3. a można ją zabrać do pracy? czy na "świeżo" jest najlepsza?

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .