piątek, 19 lipca 2013

Placuszki waniliowe

Placuszki waniliowe


W sezonie letnim uwielbiam przygotowywać na śniadanie placuszki z dodatkiem owoców. W ubiegłym tygodniu prezentowałam Wam placuszki z jagodami. Tym razem przyszła kolej na placuszki na serku waniliowym. Są one bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Owoców nie dodawałam do ciasta tylko podałam je jako dodatek. 

Placuszki waniliowe
    PLACUSZKI WANILIOWE
    Śniadanie Mistrzów #59

    Składniki (na około 6 stuk):
    [przepis własny]
    • 140 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 jajko
    • 50 g mąki
    • 1 łyżka cukru
    • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce, łączymy przy pomocy miksera lub trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje ciasta, smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki są bardzo delikatne, należy uważać przy przewracaniu ich na drugą stronę. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i porzeczkami.

    Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

    7 komentarzy :

    1. zdecydowanie jedne z najpyszniejszych placuszków, pysznie podane z malinkami *-*

      OdpowiedzUsuń
    2. Waniliowe placuszki, o tak, bardzo fajne :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wyglądają pysznie. Może ktoś mi kiedyś takie poda na śniadanie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. szybkie, proste i na pewno bardzo smaczne ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Pięknee placuszki , pięknie tutaj u Ciebie tak ogólnie - można tak patrzeć na Twoje zdjęcia bez końca! :)[do czasu, aż się nie zgłodnieje;-))]

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .