środa, 3 lipca 2013

Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku

Pesto ze szpinaku przepis


Co roku w czerwcu i lipcu przygotowuję spore ilości pesto. Warto wykorzystać ten czas i spróbować pesto z liści botwinki, pesto z liści rzodkiewki albo właśnie pesto ze szpinaku. Szpinakowe pesto robię najczęściej. W przeciągu kilku ostatnich tygodni zrobiłam je sześciokrotnie, ale dopiero teraz udało mi się uwiecznić je na zdjęciach. Jest genialnym dodatkiem do panino, zup, sałatek.

Pesto ze szpinaku

PESTO ZE SZPINAKU

Składniki:
  • szklanka liści szpinaku, mocno upchanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, lekko uprażonych na suchej patelni
  • 2-3 łyżki startego sera Grana Padano
  • 1/4 szklanki oliwy ev
  • sól do smaku
Umyte i osuszone liście szpinaku umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy orzeszki, czosnek, starty ser i oliwę. Doprawiamy szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do zakręcanego słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy do około tygodnia czasu w lodówce. 

*orzeszki piniowe możecie nabyć u SKWORCA.

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

12 komentarzy :

  1. Też ostatnio szaleję za pesto, chodzi mi pewna myśl po głowie by je zachować na późniejsze miesiące, ale nie wiem czy to możliwe. Szpiankowa wersja bardzo fajna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto możesz mrozić, najlepiej w małych porcjach, by potem po rozmrożeniu wykorzystać całość. Troszkę traci wtedy na kolorze.

      Usuń
  2. Oj pyszne jest takie pesto szpinakowe. Tez ostatnio takie robiłam (tylko ze słonecznikiem) i zjadłam z makaronem. Tak szybko, że nie zostało nawet udokumentowane :) Ale będziemy powtarzać :) Też lubie Grana Padano, bardziej mi nawet pasuje niz parmezan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pozytywne mazidło do wszystkiego, spisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd straszny z mojej strony, ale ja zadnego pesto nie jadlam!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne jest:) bardzo lubię z makaronem i serkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, pesto uwielbiam- na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szpinak i pesto :) jutro gnam na targ w poszukiwaniu szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam już z bazylii i rukoli, szpinak jeszcze przede mną:)... ale wyglada smakowicie, a ja szpinak uwielbiam?:) buźka

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam, bardzo smaczne polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja robię pesto z pietruszki - też super!! Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly