czwartek, 18 lipca 2013

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów przepis
Po pesto ze szpinaku przyszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na pesto z suszonych pomidorów. Jego wykonanie jest niezwykle proste, wystarczy wrzucić tylko kilka składników do rozdrabniacza, dodać oliwę i zmiksować. Takie pesto to idealny dodatek do makaronów. 

Pesto z suszonych pomidorów

PESTO Z SUSZONYCH POMIDÓROW (WŁOCHY)

Składniki:
[przepis wlasny]
  • 100 g pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dużych listków bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól do smaku
  • oliwa ev*
Pomidory wyjmujemy z oliwy, wkładamy do rozdrabniacza. Dodajemy czosnek, bazylię, lekko podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe, parmezan, szczyptę soli. Całość miksujemy na pastę dodając oliwę z zalewy, w której były pomidory. Do pesto dodałam łącznie 5 łyżek oliwy. Najlepiej dodawać ją po łyżce i zaprzestać dolewania w momencie, kiedy pesto będzie miało odpowiednią dla Was konsystencję. Przekładamy je do słoika, kropimy z wierzchu oliwą, zakręcamy. Pesto z suszonych pomidorów przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

*jeśli Wasze pomidory są w oleju słonecznikowym, wówczas nie dodawajcie go do pesto, tylko użyjcie dobrej jakości oliwy ev
Pesto z suszonych pomidorów

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Klasyka - przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda fantastycznie! suszone pomidory sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Pesto z suszonych pomidorów jest zdecydowanie moim ulubionym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, poezja... ależ to będzie fantastyczny dodatek do dań. Jak dla mnie kompozycja idealna! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. 95% pomidorów suszonych sprzedawanych w Polsce, jest w zalewie z oleju słonecznikowego, który jest dobry ale to oliwa "wyciąga" smak pomidora.

    W Almie np. znalazłam ostatnio tylko jeden rodzaj pomidorów suszonych w oliwie (cena za słoiczek - bodaj 23PLN). Więc zamiast dodać olej z zalewy, dolałabym trochę dobrej jakości oliwy ev z butelki :)
    Ale przepis - meraviglioso!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, ciężko o zakup dobrej jakości suszonych pomidorów w oliwie. Ja co roku suszę limę, pakuję takie pomidorki w słoiki wraz z dodatkami i zalewam oliwą. Postaram się w tym roku dodać przepis :) Dopiszę Twoją uwagę do przepisu.

      Usuń
  6. Zamarzyl mi sie makaron z dodatkiem takiego pesto.... :) Uwielbiam suszone pomidory wiec przepis zapisalam do wyprobowania.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się to pesto podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, chyba bardziej niz bazyliowe. Czasem jak mnie cos najdzie to przez 3 dni pod rzad zjadam ze spagetti. Ostatnio wlasnie w miniony weekend. Wciagnelam nawet w niedziele na sniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.