sobota, 27 lipca 2013

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasta z bobu przepis

Lubicie pasty kanapkowe? Są szybkie i proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Moją ulubioną jest zdecydowanie lekko pikantna pasta z zielonego groszku. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie pasty z bobu. Jest niezwykle smaczna za sprawą dodatku suszonych pomidorów. Idealnie komponuje się z natartymi czosnkiem grzankami.

Pasta z bobem

PASTA Z BOBU
Śniadanie Mistrzów #63

Składniki:
[przepis własny]


  • 200 g ugotowanego al dente bobu (waga po obraniu)


  • 1 ząbek czosnku


  • 2 całe suszone pomidory z zalewy


  • 1 łyżka orzechów piniowych, uprażonych na suchej patelni


  • 5 większych listków bazylii


  • 1 łyżka soku z cytryny


  • 1-2 łyżki oliwy ev 


  • sól i pieprz do smaku



  • W rozdrabniaczu umieszczamy obrany bób, posiekany czosnek, suszone pomidory, orzeszki pini, listki bazylii. Miksujemy na gładką pastę. Dodajemy sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ponownie miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodajemy kolejną łyżkę oliwy i miksujemy. Pastę z bobu podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, natartymi ząbkiem czosnku.

    Pasta z bobu

    Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

    8 komentarzy :

    1. pyszne na śniadanko w sam raz:)

      OdpowiedzUsuń
    2. a czy taka pastę mogę zrobić z zielonego groszku?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jasne, że tak. Będzie równie smaczna.

        Usuń
    3. zrobiłam. w sumie trochę na oko, dużo czosnku bo lubię. wyszło niebo w gębie! dziękuję za przepis! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. no to już chyba wiem, co jutro zrobię z bobu. :D To znaczy w sumie dzisiaj!

      OdpowiedzUsuń
    5. Na Malcie bardzo popularna pod nazwą bigilla, robi się ją z suszonego(!) bobu razem ze skórką :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję za informację. Nie znałam tej potrawy. A ten suszony bób to bobik, czy coś innego?

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    .