sobota, 13 lipca 2013

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Naleśniki kojarzą mi się zawsze z wakacjami. U mnie w domu najczęściej podawano je z dodatkiem białego sera i sezonowych owoców. Tym razem zamiast twarogu postanowiłam użyć sera mascarpone. Takie naleśniki to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia bądź lekki obiad.

Naleśniki z jagodami przepis

NALEŚNIKI Z JAGODAMI I SEREM
Śniadanie Mistrzów #57

Składniki (na 6 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 250 ml mleka
Mąkę przesiewamy razem z solą. Dodajemy jajka, olej i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przy pomocy chochelki nalewamy porcję ciasta (pamiętajcie zamieszać ciasto wcześniej), rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z obu stron aż lekko się zrumienią. Odkładamy na talerz.


Naleśniki z jagodami

Farsz:
  • 250 g serka mascarpone*
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 250 g jagód
  • cukier puder do posypania
Mascarpone miksujemy z cukrem. Powstałą masą smarujemy naleśniki, posypujemy jagodami i zwijamy. Naleśniki z jagodami podajemy oprószone przesianym cukrem pudrem.


Naleśniki z jagodami i serem

*jeśli nie posiadacie sera mascarpone możecie użyć białego twarogu. Należy go rozkruszyć spodem widelca (jeśli chcecie by miał bardziej kremową konsystencję, wówczas przepuście go przez maszynkę lub zmiksujcie w rozdrabniaczu). Do sera dodajemy 1 żółtko i kilka łyżek cukru, wg preferencji. Całość mieszamy i tak powstałym farszem smarujemy naleśniki a następnie posypujemy jagodami i zwijamy. Jeśli jesteś w ciąży lub po prostu boisz się używać surowych jajek w kuchni, wówczas pomiń dodatek żółta i wymieszaj ser z kilkoma łyżkami gęstej śmietany, jogurtu lub ulubionym serkiem. Pamiętajcie o tym, że przed użyciem surowych jajek należy je wcześniej sparzyć. 

Naleśniki z jagodami

Naleśniki z jagodami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. To jest absolutnie fantastyczne! Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia pierogów z jagodami, tylko czekam na jakąś niedzielę, którą będę mogła poświęcić na lepienie, ale naleśniki to doskonała alternatywa ponieważ można je zrobić nawet w tygodniu po pracy! Rewelacja po prostu, taką mam ochotę teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naleśniki z jagodami - nie da się tak po prostu obojętnie obok nich przejść *-* pychota !!
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój talerzyk mnie zachwycił ! Lubię takie ornamenty, a naleśniki smakują wtedy jeszcze lepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! <3 Pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne cieniutkie naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie nadzienie na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. absolutnie zachwycająca propozycja na idealne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki z jagodami hmmm....kupiłaś mnie tym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb