wtorek, 16 lipca 2013

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem

Ostatnio bardzo często przygotowuję potrawy z dodatkiem tuńczyka z puszki. Są to najczęściej różnego rodzaju sałatki czy też kotlety. Tym razem tuńczyka wykorzystałam jako dodatek do smacznego pomidorowego sosu. W ten sposób powstał szybki w przygotowaniu i smaczny obiad. 

Makaron z tuńczykiem przepis

MAKARON Z TUŃCZYKIEM 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu (u mnie tagliatelle)*
  • 1 większy ząbek czosnku, posiekany 
  • pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 4 łyżki oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • do posypania: posiekana natka pietruszki
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go (nie przelewamy wodą). Kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez minutę. Dodajemy kapary i oliwki, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, dodajemy rozdrobionego tuńczyka (oddzielonego z zalewy), ocet, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron, mieszamy. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, posypujemy natką. 

* zamiast makaronu tagliatelle możecie użyć spaghetti lub innego ulubionego


Makaron z tuńczykiem i pomidorami przepis

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

13 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nieco podobny przepis na makaron z tunczykiem i czesto go robie, bo to bardzo szybkie i niezwykle smaczne danie :)
    Przy nastepnej okazji wyprobuje Twoj przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny makaron. Zaciekawil mnie dodatek octu balsamicznego. I bardzo ladne zdjecia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to jedno z moich ulubionych dan. brawo za cudne pokazanie tego malo apetycznego dania.

    OdpowiedzUsuń
  7. po pierwsze - tagliatelle to moja ulubiona forma makaronu, po drugie - makaron z tuńczykiem uwielbiam, dodaję do niego tony pietruszki zielonej. Natomiast za kaparami nie przepadam. Cudowny ten Twój przepis, poza właśnie kaparami.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapary w takiej ilości giną w sosie i dodają tylko fajnego smaku. W końcu to tylko pół łyżeczki na porcję :)

      Usuń
  8. Uwielbiam tuńczyka w różnych wersjach, a z makaronem w szczególności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tego typu połączenia, a do tego wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. baaaaaaardzo smakowity przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba właśnie to najbardziej lubię w makaronach - krótki czas przygotowania, a za każdym razem inna odsłona. W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale może z czasem i tuńczyk u mnie zagości.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam makaron z tuńczykiem, choć przygotowuję go w najprostszej wersji chetnie urozmaicę według Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.