poniedziałek, 22 lipca 2013

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki

Dziś będzie o jagodziankach. A może bardziej o jagodnikach? Tak, w moim mieście na drożdżowe bułeczki z jagodami mówi się jagodniki. Odkąd tylko pamiętam. Ostatnio z ciekawości przeglądałam sobie w Internecie przepisy na popularne jagodzianki. I to niestety nie były jagodniki, jakie pamiętam z dzieciństwa. Babcia zawsze robiła jagodzianki na maśle  a nie na oleju i nigdy nie smarowała ich lukrem. Dlaczego? Bo maślane bułeczki nadziane jagodami z dodatkiem dużej ilości kruszonki to prawdziwe mistrzostwo smaku. Uwierzcie mi na słowo, Babcia zna się na rzeczy. Przepis, który Wam prezentuję jest mojego autorstwa (Babcia dodatkowo dodaje do ciasta troszkę śmietany i koniecznie w przyszły weekend przetestuję jej przepis). Zapewniam Was, ten przepis podbije Wasze podniebienia. Zróbcie koniecznie te jagodzianki, póki trwa sezon na jagody.


Jagodzianki przepis

JAGODZIANKI
Smaki Dzieciństwa #2

Składniki (na 10 dużych lub 15 mniejszych bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 1 większe jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • około 500-600 g jagód
  • dodatkowo po pół łyżeczki cukru na każdą jagodziankę
  • żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania jagodzianek
  • kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki cukru, pół szklanki mąki
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z resztą cukru i solą. Dodajemy do niej drożdże, jajko, masło i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (bardzo łatwo się wyrabia). W razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy ją czystą ściereczką. Odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulę,  spłaszczamy, na środku sypiemy pół łyżeczki cukru, umieszczamy jagody (daję ich dość dużo 50-60 g na bułeczkę), sklejamy jak pierogi, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Jeśli boicie się, że jagodowy farsz wypłynie, możecie posypać go odrobiną mąki. Nigdy tego nie robię, wystarczy po prostu dobrze skleić bułki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Każdą jagodziankę smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka lub wody. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Każdą bułeczkę posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 20 minut (lub do momentu aż będą ładnie rumienione). Studzimy na metalowej kratce. Oczywiście możecie zamiast posypywać jagodzianki kruszonką, lukrować je po upieczeniu. Ale uwierzcie mi na słowo, te z dodatkiem kruszonki są o niebo lepsze.

*jeśli chcecie otrzymać mniejsze jagodzianki, wówczas podzielcie wyrośnięty ciasto na 15 części

Przepis na jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki przepis

Przepis na jagodzianki w wykonaniu czytelników:

 


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

30 komentarzy :

  1. Alez ty mnie torturujesz tymi jagodziankami! Wygladaja cudnie, no i nadzienia tyle, ile lubie (czytaj: baaaardzo duzo). Podeslij mi jedna, co? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie napakowane jagodami po brzegi to ja poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście w naszym mieście mówi się jagodniki, z czego pewnie wyśmiewa się pół Polski :) Wielka szkoda, że mistrz S. od sławnych na całe miasto jagodników odszedł.
    W moim rodzinnym domu piecze się je również na maśle, a czy jest lukier czy kruszonka to już kwestia ochoty, bo najważniejsze by było dużo jagodowego nadzienia :)
    Zdjęcia piękne i kuszą mnie strasznie :) I pozdrawiam babcię!

    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo szkoda, że odszedł. Radomszczańskie najlepsze :)

      Usuń
  4. U mnie tez w moim rodzinnym miescie i w domu mowilo sie zawsze jagodniki :) Twoje sa wspaniale. Takie napakowane jagodami...i jeszcze ta kruszonka... ale mi narobilas smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem z jakiego jesteś regionu?

      Usuń
  5. Miałam niepowtarzalną okazję próbować tych cudów i polecam z czystym sumieniem - najlepsze jagodzianki jakie jadłam. Dużo owoców i mało ciasta a do tego pyszna kruszonka.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe, napakowane jagodami, takie są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne jagodziany, mocno nadziane :) i z kruszonką! muszą być pyyyyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jagodzianki i wiadomo, że jest lato :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I u mnie jagodniki, pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przewaga owoców nad ciastem, tak jak lubię :) Piękne są!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne, mega napakowane. Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne, bo z tego co widzę, mają w sobie mnóstwo jagód - to się nazywają prawdziwe jagodzianki, a nie jakieś oszukane gdzie ciasta jest więcej niż jakiegokolwiek owocowego nadzienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farszu nigdy nie można żałować :)

      Usuń
  13. pyszne domowe jagodzianki, któż ich nie uwielbiam ?
    wyszły świetnie !!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne! Teraz to i ja muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite i po mistrzowsku upieczone! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeżeli o mnie chodzi, to przekonałaś mnie samymi zdjęciami:)
    Czy to jagodzianki, czy jagodniki, wyglądają OBŁĘDNIE!

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Wiesz, mój Połówek zawsze śmiał się tych jagodników. Do chwili, kiedy ich spróbował. Stwierdził, że on woli takie własnie jagodniki, niż jakieś tam jagodzianki :)

      Usuń
  18. No po prostu te jagodzianki to mistrzostwo świata ! Zrobiłam wyszło 10 i rozeszły się w okamgnieniu :) dlatego dzisiaj robię ponownie :D

    Dziękuje za przepis i chciałam oficjalnie wspomnieć że jesteś na mojej liście najulubieńszych kucharzy :)

    Trzymaj tak dalej :)

    p.s.
    jeszcze dzisiaj chyba zrobię pastę z bobu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu i dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  19. Przyznaję, ze pierwszy raz słyszę określenie jagodniki .... u nas tradycyjnie sa to jagodzianki:). Uwielbiam je. Znalazłam swój przepis idealny już 2 lata temu, jest akurat na oleju i jest przepyszny:) aczkolwiek takie na maśle i dodatkowo z kruszonka to też full wypas:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Hmmm nasze jagody nie nadaja sie juz do tego ale... wymyslilam sobie, ze zrobie z nich jagodowy curd a z tego curdu zrobimy jagodzianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Koszmar pierwszy raz trafiłam na niewyrabialne ciasto, piekielnie słodkie. Nie wiem w czym problem? Za dużo mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co znaczy "niewyrabialne"- składniki nie chciały się związać, masa była lejąca? Czy wszystkie składniki zostały dokładnie zważone?

      Usuń
  22. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  23. ...podbiły podniebienia całej mojej rodzinki !!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.