wtorek, 23 lipca 2013

Jagodowy curd

Jagodowy curd

Jagodowy curd

W ubiegłym tygodniu Mama przywiozła mi dwa słoiki pełne jagód. Część jagód wykorzystałam do przygotowania jagodzianek. Pozostała mi jeszcze niewielka ilość owoców. Połówek od razu wpadł na pomysł, aby przygotować z nich jagodowy curd. Taki curd to idealny dodatek do deserów, owsianek, lodów.

Jagodowy curd przepis

JAGODOWY CURD

Składniki:
[przepis własny]
  • 350 g jagód 
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
Jagody rozdrabniamy na mus przy pomocy blendera. Następnie przecieramy je przez sito. Po przetarciu pozostało mi około 200 g jagodowego soku. Do metalowej miski wlewamy sok i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z wodą (dno miski nie może dotykać poziomu wody). Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Jajka i żółtka dokładnie roztrzepujemy (robimy to widelcem, trzepaczką lub mikserem). Miskę zdejmujemy z garnka, wlewamy jajka i szybko mieszamy do połączenia. Miskę stawiamy z powrotem na garnku, podgrzewamy mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Mi zajęło to około 13 minut. Miskę zdejmujemy z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy do połączenia. Zostawiamy curd do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoika, zakręcamy i chowamy do lodówki. Można go przechowywać do tygodnia czasu w lodówce lub zamrożony przez 1-2 miesiące. Curd po zdjęciu z garnka nie jest bardzo gęsty, gęstnieje podczas studzenia a następnie pobytu w lodówce. Curd, który widzicie na zdjęciach przygotowałam z 2 jajek i 1 żółtka, nie jest on jednak tak gęsty jakbym tego chciała. Dlatego przepis wzbogaciłam o dodatek kolejnego żółtka i całego jajka, dzięki czemu otrzymacie bardzo gęsty krem. Oczywiście, jeśli satysfakcjonuje Was gęstość widoczna na zdjęciach, dodajcie 2 duże jajka i 1 żółtko.  Jagodowy curd idealnie pasuje jako dodatek do deserów, tart, ciast, owsianek. 

Jagodowy curd

Krem z jagód

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

18 komentarzy :

  1. Do owsianek, ciastek, naleśników, kanapek. Na pewno by się u mnie nie zmarnował! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w tym przepisie.
    Muszę zrobić ten curd, bo jagody uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite! Nigdy bym nie pomyślała że można zrobi tyle cardów. U Ciebie na blogu były już chyba wszystkie możliwe smaki. Pozdrawiam i dziękuje za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze zostało kilka kombinacji do wypróbowania :)

      Usuń
  4. O ja właśnie pod wpływem Twoich przepisów stworzyłam porzeczkowy curd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kusisz, jeszcze może i ja taki zrobię :)

      Usuń
  5. Toz to nie curd, a cud! Piekny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały ma kolor. Musi być boski w smaku. O jagodowym nie słyszałam, a sądzę,że to naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, jagodowego jeszcze nie jadłam. Ale kolor ma tak cudownie intensywny, że z pewnością to nadrobię, jak tylko uda mi się kupić prawdziwe jagody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go też zrobić z borówek amerykańskich. Smak będzie inny, ale z pewnością godny uwagi :)

      Usuń
  8. Prezentuje się niesamowicie - zachwycająca głębia koloru. Wyobrażam sobie, jak wspaniale musi smakować. Mnie się marzą lody jagodowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się boję z czego zrobisz kolejny curd :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka:)Lubię lemon, ale ten curd jest też super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Curd na leśnych owocach jest pyszny. To idealny dodatek do owsianki :)

      Usuń
  11. Dla mnie wystarczy, że jest magiczne słowo curd :) Już uwielbiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo można przechowywać takie cudo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce przez około 7 dni (chociaż wytrzyma zapewne i dłużej do 10 dni, u mnie jednak o wiele szybciej znikał). Należy tylko pamiętać, by używać bardzo świeżych jajek. Zamrożony do miesiąca czasu.

      Usuń
  13. a czy mrożone porzeczki też się nadadzą?
    pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.