poniedziałek, 15 lipca 2013

Flatbread z patelni

Flatbread z patelni


Flatbread z patelni

Połówek uwielbia pieczywo typu flatbread. Domowe tortille, piadina, chlebki hiszpańskie, chrupiące chlebki z rozmarynem- to tylko niektóre z jego ulubionych. Dziś prezentuję Wam kolejne chlebki, niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. W miniony weekend robiłam je dwukrotnie i z pewnością jeszcze nie jeden raz je powtórzę. Idealnie smakują z dodatkiem greckiej pasty htipiti.

Chlebki z patelni

FLETBREAD Z PATELNI 

Składniki (na 3-4 sztuki):

  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • około pół szklanki jogurtu typu greckiego (sprawdzi się także zwykły jogurt naturalny)
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę i oregano. Mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto lekko podsypując je mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Ciasto lekko się lepi, ale nie przejmujcie się tym. Odstawiamy na 30-60 minut (miskę przykrywamy szmatką). Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placuszki (około 2 mm). Chlebek kładziemy na dobrze nagrzanej patelni, podgrzewamy z obu stron przez 1-2 minuty, aż chlebek ładnie się zrumieni i powstaną na nim plamki (na patelnię nie dodajemy tłuszczu. Należy pamiętać, by użyć odpowiedniej patelni z nieprzywieralną powłoką). Czynność tę powtarzamy z pozostałymi 3 porcjami ciasta.

*chlebki możecie przygotować także z mąki pszennej razowej
** do ciasta dodajcie swoje ulubione świeże lub suszone przyprawy. Ja często dodaję do niego 1 łyżeczkę suszonego oregano, odrobinę suszonego czosnku i chili. Czasem wzbogacam je o dodatek ziół prowansalskich lub suszonych pomidorów. Kombinujcie z ulubionymi dodatkami. 

Chlebki z patelni przepis

Przepis na chlebki z patelni w wykonaniu czytelników:







Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

48 komentarzy :

  1. Nigdy o nich nie słyszałam... ale wykonanie jest proste ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie indziej wołają na to pita albo peneer bread...

      Usuń
  2. Bardzo fajne i proste pieczywko do sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis!:) zapisuję do wypróbowania:) a też uwielbiam tego typu "wypieki", a jeszcze gdy się człowiek nie napracuje, to wręcz idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale chlebki. I ja zapisze sobie przepis. Do curry beda idealne :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przewspaniałe - kradne przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o chętnie sobie takie zrobię, ja też lubię flatbread. I do bento spakuję :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też bardzo chętnie wykorzystam ten przepis! :) Bardzo wakacyjny smak!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszelkie pieczywo z patelni, najbardziej chapati :). Ten przepis też chętnie wykorzystam.
    I jaki smakowity nagłówek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne do gęstych sosów. Smakowity chlebek :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja z patelni póki co robię tortille, ale chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. czy z mąki pełnoziarnistej wyjdą te chlebki czy lepiej użyć tylko pszennej, a może pół na pół ? Czy masz jakieś doświadczenia z inną mąką ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu możesz użyć mąki pełnoziarnistej.

      Usuń
    2. super, dziękuję

      Usuń
  12. przepis wypróbowany wczorajszego wieczoru, fajnie smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny przepis :) Kiedys skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne te chlebki .... i widać, ze takie konkretniejsze ...grubsze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebki zjedzone:) świetnie pasują do sałatki z pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś wypróbowałam, super przepis, mój mąż był zachwycony, dziękuję. W trakcie wyrabiania ciasta wydawało mi się, że coś zrobiłam nie tak, bo strasznie się kleiło, podczas wałkowania tak samo, ale efekt końcowy super. Zjedliśmy z hummusem i pomidorami zapiekanymi z fetą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest troszkę klejące, trzeba je po prostu podsypywać mąką. Robię je kilka razy w tygodniu, do tego stopnia smakują mojemu Połówkowi. Pomidorki z fetą, ale mieliście apetyczny zestaw :)

      Pozdrawiam,

      Malwinna

      Usuń
    2. Moim zdaniem spokojnie mozna zamieścić w opisie 1,5 szkl mąki, inaczej nie ma możliwości wyrobienia ciasta. PS.dlaczego nie mozna skopiować przepisu?

      Usuń
    3. Proszę pamiętać, że wszystko zależy od jogurtu i jego konsystencji. Nie zliczę, ile razy robiłam te chlebki i nigdy nie było potrzeby dosypywania aż tak dużej ilości mąki.

      Co do zapisywania, to pod przepisem jest ikonka do druku.

      Usuń
    4. Zawsze uzywam 10% jogurt grecki, który mozna nozem kroić a mimo to dosypuję dodatkowe pół szklanki, dzisiaj od razu zmieszałam 1,5 mąki i ciasto wyszło idealne bez konieczności podsypywania.Szkoda,ze nie można skopiowac tekstu, ja nie drukuje przepisów a przechowuje w plikach na kompie.Pozdrawiam

      Usuń
  17. Czy może być inna mąka? Np. pszenna razowa, pełnoziarnista, gryczana lub inna czy tylko pszenna zwykła?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izo, nie robiłam ich z inną mąką, aniżeli pszenna (ostatnio miałam wizytę niezbyt przyjemnych moli i moje mączne zapasy poszły na śmietnik). Ktoś już wcześniej o to pytał. Myślę, że mąka pszenna razowa powinna się sprawdzić.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Spróbuję z innymi, najwyżej nie wyjdzie (coś znowu;))
      Iza

      Usuń
    3. Izo, troszkę wiary w siebie poproszę ;) Wyjdzie wszystko.

      Usuń
  18. Czy chlebek dotrwał kiedykolwiek do drugiego dnia? :) Bo zastanawiam się, czy zrobić zapas na 2 dni, czy dzień później jest równie niejadalny jak domowa ciabatta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często robię je wieczorem i serwuje na śniadanie lub Połówek zabiera je do pracy. Także do tych maks. 2 dni powinny być ok. Dłużej już nie.

      Usuń
    2. Dłużej bym nie próbowała, w końcu przepis taki prosty, że grzech kombinować. :) Dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
  19. hmmm... nie wyszły mi, ciasto surowe w środku, może następnym razem spróbuję w piekarniku
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda. Następnym razem potrzymaj go dłużej na patelni po prostu. Czas smażenia zależy od grubości ciasta, płomienia pod patelnią i czasem i samej patelni. Trzymam kciuki :)

      Usuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  21. o tak przepis świetny, aż chce się próbować, na pewno skorzystam :) Szczególnie,że moja córeczka lubi takie smakołyki z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Skorzystałam z przepisu, użyłam mąki pszennej i żytniej .Wyszło tak : http://hit2011.blox.pl/2014/07/PODPLOMYKI-FLATBREAD-Z-PATELNI.html. Świetny pomysł zwłaszcza do letnich sałatek i surówek . Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
  23. Robię podobne, nazywam je placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. a czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mrożę pieczywa. Możesz spróbować zamrozić jeden na próbę, ale może się później kruszyć. Przygotowane na świeżo będą zawsze najsmaczniejsze.

      Usuń
  25. Świetny przepis! Korzystam z tego przepisu bardzo często, chlebki zawsze wychodzą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Własnie jem. Tylko robilam te druga werjse- na wodzie. sa obledne, lepsze niz domowa pizza. jem z jogurtem greckim i czoskiem i z ajvarem, mega!

    OdpowiedzUsuń
  27. Rewelacja, robi się szybko. Idealne np. do butter chickena

    OdpowiedzUsuń
  28. Super się zapowiadają, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  29. można użyć żytniej razowej mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  30. dzisiaj zrobiłam jeszcze z rozmarynem, pychota!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.