czwartek, 25 lipca 2013

Feta marynowana z oliwkami i ziołami

Feta marynowana z oliwkami i ziołami

Feta marynowana z oliwkami i ziołami

W sezonie letnim często przygotowuję marynowaną fetę. Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Stanowi ona smaczny dodatek do kanapek czy sałatek. Dodatkowo razem  z fetą zamarynowałam oliwki. Użyłam zielonych oliwek, ale jeśli wolicie czarne, możecie ich z powodzeniem użyć. 

Feta marynowana w oliwie i ziołach

FETA MARYNOWANA W OLIWE 

Składniki (na słoik o pojemności 500 ml)
[przepis własny]
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 50 g oliwek bez pestek (kolor dowolny)
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany w plasterki lub zmiażdżony
  • 8 listków bazylii
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 duże gałązki oregano
  • 2 listki szałwii 
  • łyżeczka skórki z cytryny*
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • oliwa ev
W słoiku umieszczamy na zmianę fetę, oliwki, zioła, czosnek, skórkę z cytryny i paprykę w płatkach. Zalewamy oliwą tak, aby zakrywała całkowicie fetę i zioła. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Ser nabiera aromatu już po kilku dniach. Zużywamy w przeciągu 2-3 tygodni jako dodatek do focacci lub sałatek. Feta i zioła muszą być cały czas zakryte oliwą. W razie potrzeby dolewamy jej więcej. Oliwy z marynowania nie wylewajcie. Możecie ją przecedzić przez gazę (tak, by pozbyć się wszystkich ziół i resztek pokruszonego sera) i wykorzystywać do sałatek. Jeśli nie posiadacie świeżych ziół, możecie użyć suszonych. Podczas pobytu w lodówce, oliwa gęstnieje. Po krótkim pobycie w temperaturze pokojowej wraca do normalnej konsystencji. 

*odcinamy kawałek skórki z cytryny (pomijając białą gorzką warstwę) i siekamy w cienki paseczki
** do zalewy możecie dodać także pokruszoną papryczkę peperoncino

Feta marynowana z ziołami przepis

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

    20 komentarzy :

    1. Świetny pomysł! Ostatnio zamknęłam się jedynie na marynowanie w oliwie labnehu, tym bardziej dziękuję za inspirację!

      OdpowiedzUsuń
    2. że też do tej pory nie wpadłam na to, że samemu można taką fetę zrobić:))

      OdpowiedzUsuń
    3. Jak długo może stać ta feta w lodówce?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kasiu, wszystko jest w treści przepisu. Spokojnie postoi 2-3 tygodnie.

        Usuń
      2. Przeprasza skupiłam się tylko na składnikach :( Super w takim razie robię listę zakupów i robię, bo fetę uwielbiamy w każdej postaci :D

        Usuń
      3. Kasiu, daj znać, jak Ci smakowała :)

        Usuń
    4. tez robię i ja uwielbiam.

      OdpowiedzUsuń
    5. Mmmm, aż nabrałam ochoty na taką fetę: )

      OdpowiedzUsuń
    6. Z ciekawości, jaką fetę uzywasz?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nazwy dokładnej Ci nie podam Bartku, bo nie pamiętam, a nie mam w lodówce. Najczęściej taką w foliowym opakowaniu z baranem.

        Usuń
    7. 5 minutek! Tyle trwa droga do raju? Boskie!

      OdpowiedzUsuń
    8. Świetne, muszę zrobić, uwielbiam fetę :) Własnie jaka Feta ?

      OdpowiedzUsuń
    9. Boska feta! Świetna na przystawkę, a niedługo urodziny męża, więc chętnie wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    10. Uwielbiam fetę, a marynowaną to już w ogóle. Pięknie ją zaprezentowałaś.

      OdpowiedzUsuń
    11. A ja jeszcze fety nie marynowalam, ale na pewno to zrobie! Piekne zdjecia.

      OdpowiedzUsuń
    12. Cudeńko, to musi być pyszne :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Uwielbiam martynowaną fetę .... jest niesamowicie aromatyczna:) buziaki

      OdpowiedzUsuń
    14. Nie gęstnieje ta oliwa w lodówce? Kiedyś zrobiłam taki ser i mi zgęstniała :/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, że gęstnieje, jak na tłuszcz przystało. Wystarczy wyjąć słoik i pozostawić na kilkadziesiąt minut w temp. pokojowej i wróci do "normalnego" stanu.

        Pozdrawiam,
        Malwinna

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .