czwartek, 25 lipca 2013

Feta marynowana z oliwkami i ziołami

Feta marynowana z oliwkami i ziołami

Feta marynowana z oliwkami i ziołami

W sezonie letnim często przygotowuję marynowaną fetę. Jej wykonanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Stanowi ona smaczny dodatek do kanapek czy sałatek. Dodatkowo razem  z fetą zamarynowałam oliwki. Użyłam zielonych oliwek, ale jeśli wolicie czarne, możecie ich z powodzeniem użyć. 

Feta marynowana w oliwie i ziołach

FETA MARYNOWANA W OLIWE 

Składniki (na słoik o pojemności 500 ml)
[przepis własny]
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 50 g oliwek bez pestek (kolor dowolny)
  • 1 duży ząbek czosnku, posiekany w plasterki lub zmiażdżony
  • 8 listków bazylii
  • 4 gałązki tymianku
  • 4 duże gałązki oregano
  • 2 listki szałwii 
  • łyżeczka skórki z cytryny*
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • oliwa ev
W słoiku umieszczamy na zmianę fetę, oliwki, zioła, czosnek, skórkę z cytryny i paprykę w płatkach. Zalewamy oliwą tak, aby zakrywała całkowicie fetę i zioła. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Ser nabiera aromatu już po kilku dniach. Zużywamy w przeciągu 2-3 tygodni jako dodatek do focacci lub sałatek. Feta i zioła muszą być cały czas zakryte oliwą. W razie potrzeby dolewamy jej więcej. Oliwy z marynowania nie wylewajcie. Możecie ją przecedzić przez gazę (tak, by pozbyć się wszystkich ziół i resztek pokruszonego sera) i wykorzystywać do sałatek. Jeśli nie posiadacie świeżych ziół, możecie użyć suszonych. Podczas pobytu w lodówce, oliwa gęstnieje. Po krótkim pobycie w temperaturze pokojowej wraca do normalnej konsystencji. 

*odcinamy kawałek skórki z cytryny (pomijając białą gorzką warstwę) i siekamy w cienki paseczki
** do zalewy możecie dodać także pokruszoną papryczkę peperoncino

Feta marynowana z ziołami przepis

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

    20 komentarzy :

    1. Świetny pomysł! Ostatnio zamknęłam się jedynie na marynowanie w oliwie labnehu, tym bardziej dziękuję za inspirację!

      OdpowiedzUsuń
    2. że też do tej pory nie wpadłam na to, że samemu można taką fetę zrobić:))

      OdpowiedzUsuń
    3. Jak długo może stać ta feta w lodówce?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Kasiu, wszystko jest w treści przepisu. Spokojnie postoi 2-3 tygodnie.

        Usuń
      2. Przeprasza skupiłam się tylko na składnikach :( Super w takim razie robię listę zakupów i robię, bo fetę uwielbiamy w każdej postaci :D

        Usuń
      3. Kasiu, daj znać, jak Ci smakowała :)

        Usuń
    4. tez robię i ja uwielbiam.

      OdpowiedzUsuń
    5. Mmmm, aż nabrałam ochoty na taką fetę: )

      OdpowiedzUsuń
    6. Z ciekawości, jaką fetę uzywasz?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nazwy dokładnej Ci nie podam Bartku, bo nie pamiętam, a nie mam w lodówce. Najczęściej taką w foliowym opakowaniu z baranem.

        Usuń
    7. 5 minutek! Tyle trwa droga do raju? Boskie!

      OdpowiedzUsuń
    8. Świetne, muszę zrobić, uwielbiam fetę :) Własnie jaka Feta ?

      OdpowiedzUsuń
    9. Boska feta! Świetna na przystawkę, a niedługo urodziny męża, więc chętnie wypróbuję Twój przepis! Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    10. Uwielbiam fetę, a marynowaną to już w ogóle. Pięknie ją zaprezentowałaś.

      OdpowiedzUsuń
    11. A ja jeszcze fety nie marynowalam, ale na pewno to zrobie! Piekne zdjecia.

      OdpowiedzUsuń
    12. Cudeńko, to musi być pyszne :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Uwielbiam martynowaną fetę .... jest niesamowicie aromatyczna:) buziaki

      OdpowiedzUsuń
    14. Nie gęstnieje ta oliwa w lodówce? Kiedyś zrobiłam taki ser i mi zgęstniała :/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, że gęstnieje, jak na tłuszcz przystało. Wystarczy wyjąć słoik i pozostawić na kilkadziesiąt minut w temp. pokojowej i wróci do "normalnego" stanu.

        Pozdrawiam,
        Malwinna

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    .