środa, 3 lipca 2013

Fasolada

Fasolada

Fasolada przepis

Fasolada to nic innego jak grecka zupa pomidorowa z dodatkiem białej fasoli. Jest nie tylko smaczna, ale i niedroga. Kiedy pojawią się pierwsze pomidory w szklarni Mamy zapewne powtórzę ją jeszcze raz. Zachęcam Was do zakupienia ziarna białej fasoli, namoczenia jej przez całą noc a kolejnego dnia ugotowania do miękkości. Ja gotuję zawsze większą ilość warzyw strączkowych a następnie wykorzystuję je jako dodatek do sałatek lub kotletów. Do gotującej się fasoli często dokładam mały listek laurowy i kilka gałązek świeżego cząbru. 

Fasolada

FASOLADA
Zielona Środa #4

Składniki (na 4 mniejsze porcje):
[przepis własny]
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 większe lub 4 mniejsze młode marchewki
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g białej fasoli, ugotowanej
  • natka pietruszki do posypania
  • do podania: świeże pieczywo
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Seler i obraną marchew kroimy w mniejsze kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy selera oraz marchew, smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy bulion, passatę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez około 20 minut lub do momentu, kiedy marchew będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładamy fasolkę (odsączoną) i podgrzewamy przez 3 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

*Do fasolady zamiast gotowej passaty możecie dodać świeże pomidory (należy je sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i miąższ posiekać w kostkę a następnie dodać na etapie smażenia warzyw).

Czas przygotowania: 30 minut.

8 komentarzy :

  1. pięknie wygląda, ładny kolorek:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorową lubię, fasolę też, więc to zupa idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Robilam kiedys z przepisu Gordona i bardzo nam smakowala. Musze zrobic ja po raz kolejny :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię fasolę, więc bardzo mi się podoba to danie ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. a moze byc wywar miesny?

    OdpowiedzUsuń
  6. moje ulubione greckie danie :-) w Grecji robi się to bez mięsa, bez miesnych wywarów

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.