poniedziałek, 29 lipca 2013

Curry z bakłażanem i papryką

Curry z bakłażanem i papryką

Curry z bakłażanem i papryką

Z roku na rok coraz większą miłością darzę bakłażany. Kiedy w ramach kolejnego wspólnego gotowania Maggie zaproponowała nam przygotowanie curry z jego dodatkiem, byłam pewna, że je przygotuję. W przepisie pominęłam dodatek mieszanki curry i dodałam kilka innych aromatycznych przypraw. Jest to szybki i prosty pomysł na wegański obiad. 
Tym przepisem rozpoczynamy akcję Kuchnia indyjska prowadzoną przez Maggie. Do wspólnego gotowania dołączyli się także Marta, Siankoo,  Bartoldzik oraz Wojtek.

Curry z bakłażanem przepis

CURRY Z BAKŁAŻANEM I PAPRYKĄ

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula, posiekana
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 3 papryki, pokrojone w słupki
  • 2 opakowania krojonych pomidorów z puszki (lub passaty)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy imbir, czosnek, kmin rzymski i kolendrę, smażymy mieszając przez 30 sekund. Dodajemy bakłażana, papryki, pomidory lub passatę, pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos pomidorowy jest zbyt gęsty, wówczas dolewamy bulionu warzywnego lub wody, aby go rozrzedzić. Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub z chlebkami z patelni. 

Curry z bakłażanem i papryką

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy :

  1. Jak to pysznie wygląda! Uwielbiam takie jedzenie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie doprawione! Wyglada tak, ze az mi slinka pociekla.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażana dopiero poznaję, ale niewątpliwie smacznie się on tutaj prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale wygląda:) kocham takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też wielbię bakłażany. Po pierwsze za kolor i strukturę. Przetworzone jak u Ciebie na talerzu - cudne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie, zwłaszcza że z bakłażanem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj uwielbiam takie dania. Na lato są idealne! A bakłażany lubię, choć ciągle się ich "uczę".

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie!! Uwielbiam takie dania :) ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo udany przepis :) Połowa w garnku oczekuje na jutrzejszy obiad!
    Szybkie, pyszne i nieskomplikowane danie, a jednak bardzo wyjątkowe.
    Zostaje z nami na stałe!
    Eli&Luke

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.