wtorek, 9 lipca 2013

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

To ciasto z malinami jest nie tylko smaczne, ale i ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników dodać owoce i za 30 minut mamy gotowe ciasto. Ja to ciasto przygotowałam z dodatkiem malin, świetnie sprawdzą się też inne sezonowe owoce, np. truskawki, porzeczki, jagody czy borówki. 

Ciasto z malinami przepis

CIASTO Z MALINAMI

Składniki:
[przepis Ewelajny]
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin
  • cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy ekstrakt (jeśli używamy), ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm (piekłam w formie 20 cm), na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej (sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 


Łatwe ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

19 komentarzy :

  1. Z zachwytem przegladam pani bloga! Chciałam się zapytać odnoście tego przepisu czy truskawki można zastąpić czerwona porzeczką ? . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto pierwsza klasa ;>
    a gdzie znajdę przepis na to cudo z prawej strony layotu Twojego bloga? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucę na dniach, to ciasteczka wegańskie powstałe z pestek po przetarciu musu malinowego.

      Usuń
  3. Faktycznie ekspresowe, ale wygląda na supersmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, a na pewno pyszne. Takie ciasta lubie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, zapraszamy również do nas! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste ciacha lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ucierańce zawsze i wszędzie. Szczególnie, kiedy pachną masłem i świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i ekspresowe ciacho! Lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięciutkie, owocowe - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię ucierańce, mało z nimi pracy ...a efekt znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smacznie i przypomina mi ciasto, które kiedyś robiła moja babcia. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne ciacho! Tym razem zrobiłam z figami - bardzo mi smakuje! dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb