wtorek, 9 lipca 2013

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

To ciasto z malinami jest nie tylko smaczne, ale i ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować kilka składników dodać owoce i za 30 minut mamy gotowe ciasto. Ja to ciasto przygotowałam z dodatkiem malin, świetnie sprawdzą się też inne sezonowe owoce, np. truskawki, porzeczki, jagody czy borówki. 

Ciasto z malinami przepis

CIASTO Z MALINAMI

Składniki:
[przepis Ewelajny]
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin
  • cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy ekstrakt (jeśli używamy), ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm (piekłam w formie 20 cm), na wierzchu układamy maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25-30 minut lub dłużej (sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe wbijając w jego środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 


Łatwe ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

23 komentarze :

  1. Z zachwytem przegladam pani bloga! Chciałam się zapytać odnoście tego przepisu czy truskawki można zastąpić czerwona porzeczką ? . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto pierwsza klasa ;>
    a gdzie znajdę przepis na to cudo z prawej strony layotu Twojego bloga? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrzucę na dniach, to ciasteczka wegańskie powstałe z pestek po przetarciu musu malinowego.

      Usuń
  3. Faktycznie ekspresowe, ale wygląda na supersmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, a na pewno pyszne. Takie ciasta lubie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, zapraszamy również do nas! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie proste ciacha lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ucierańce zawsze i wszędzie. Szczególnie, kiedy pachną masłem i świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste i ekspresowe ciacho! Lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mięciutkie, owocowe - idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię ucierańce, mało z nimi pracy ...a efekt znakomity:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smacznie i przypomina mi ciasto, które kiedyś robiła moja babcia. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne ciacho! Tym razem zrobiłam z figami - bardzo mi smakuje! dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak długo powinnam piec ciasto potajając składniki? Ciasto pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę informację masz w opisie przygotowania: 25-30 minut lub dłużej, do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu.

      Usuń
    2. Tak wiem, ale ja bym chciala potroić składniki. Czy większa ilość ciasta nie wpływa na długość pieczenia?

      Usuń
    3. Przepraszam Cię, ale słowo "potrajając" uciekło mi z Twojego poprzedniego komentarza. A w jakiej formie masz zamiar piec i czy chcesz, by owoce były w cieście czy na nim?

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly