środa, 24 lipca 2013

Burgery z bobu

Burgery z bobu

Kotlety z bobu wege
Burgery z bobu
Burgery z bobu to moja letnia propozycja dla osób nie jedzących mięsa. Są zdrowe, a przez to, że upiekłam je w piekarniku- niskokaloryczne. W smaku są lekko pikantne za sprawą dodatku kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem!) i ostrej papryki w proszku. Można zapakować je do bułki wraz z sosem i warzywami lub podać do obiadu. Ja najczęściej jadam je z dodatkiem świeżych warzyw i sosu czosnkowego lub ajvaru.

Kotlety z bobu wege

BURGERY Z BOBU


Składniki (na 4 sztuki):
  • 200-250 g ugotowanego al dente bobu (waga po obraniu)
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małej cebulki, posiekanej w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka zmielonego nasion siemienia lnianego
Burgery z bobu- przygotowanie:

Siemię zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. W rozdrabniaczu umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy napęczniałe siemię, 1 łyżkę zimnej wody i miksujemy do powstania pasty. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy troszkę więcej soku z cytryny lub wody. Masa musi być wilgotna (ułatwi nam to formowanie kotletów, a przy okazji kotlety po upieczeniu pozostaną wilgotne w środku). Pamiętajcie o tym, by dobrze przyprawić masę, nie może być mdła w smaku. Z masy formujemy burgery (mniejsze lub większe, wg preferencji), układamy je na papierze do pieczenia (najlepiej papierze z warstwą silikonu, aby kotlety nie przywierały, jeśli mamy zwykły papier do pieczenia, kotlety można delikatnie posmarować oliwą z wytłoczyn lub olejem). Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). W połowie pieczenia odwracamy delikatnie kotlety na drugą stronę (ja robię to szpatułką do tortów).

Burgery z bobu podajemy w bułce z dodatkiem sosu i warzyw lub jako dodatek do obiadu.

Kotlety z bobu weganskie
Burgery z bobu- przepis

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. Ja i bób lubimy się bardzo. Może czas poeksperymentować, kto wie co z tego wyniknie. Hmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne na dobry początek dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne burgery! Nawet nie wiedziałam że będziesz używać siemienia lnianego! Tylko jakąś bułeczkę pełnoziarnistą i genialne danie na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak smakują, fajnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kilka dni temu upiekłem bułki na zakwasie szkoda że nie miałem tego przepisu - wkładka do zdrowej bułki idealna :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ciekawostka! Bardzo intrygująca,lubię bób:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bombowe! Zdecydowanie do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. siemię ma być zmielone czy takie normalne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wolisz. Ja używam siemienia w całości, ponieważ nie przeszkadzają mi lekko wyczuwalne ziarenka w kotletach.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.