wtorek, 2 lipca 2013

Babeczki czekoladowe z Nutellą

Babeczki czekoladowe z Nutellą

Babeczki czekoladowe z orzechowym przybraniem

Jakiś czas temu umówiłyśmy się razem z Edytą i Karoliną na wspólne pichcenie. Każda z nas otworzyła na chybił trafił pierwszą z brzegu książkę kucharską i w ten sposób wybrała przepis. Dziś przepis na babeczki, na który natrafiła Edyta w "Złotej Księdze Czekolady". Udekorowałam je domową nutellą i orzechami, jednak Wy możecie do ich dekoracji użyć innego ulubionego kremu i sezonowych owoców. Są absolutnie przepyszne. Szczególnie przypadły do gustu mojej Babci. 

Babeczki czekoladowe przepis

BABECZKI CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ

Składniki (na około 15 babeczek):
  • 90 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • do przybrania: Nutella i uprażone i posiekane orzechy laskowe
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Czekoladę umieszczamy w metalowej misce. Do garnka wlewamy kilku centymetrową warstwę wody. Miskę układamy na garnku (dno miski nie może dotykać poziomu wody). Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt, rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Ucierając, dodajemy mąkę a następnie śmietanę (najlepiej zrobić to w 2-3 turach na zmianę). Masę przekładamy do foremek (na 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut lub dłużej do momentu, gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy po wyciągnięciu. Babeczki studzimy na metalowej kratce. Kiedy ostygną dekorujemy je kremem czekoladowym i orzechami.

*pamiętajcie o tym, aby jajka i śmietana były w temperaturze pokojowej

Babeczki czekoladowe z nutellą przepis

Babeczki czekoladowe z orzechami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

14 komentarzy :

  1. Malwino dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. Początek mamy niemal identyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia cudowne jak zwykle u Ciebie Malwinko :)
    Twoje babeczki są ładnie wyrośnięte, a moje wyszły płaskie. I to dobrze, że nie są takie same. Ważne, że bardzo smakowały ;)

    Dziękuję za kolejne udane wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne babeczki serwujesz! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! Moje dwa czekoladozerne potwory pokonalyby je w 5 minut!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Pyszne babeczki! :)
    Bardzo mi się podoba stylizacja zdjęć - marzenie!
    Super zdjęcia!

    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  7. Dumnie się prężą w tej Nutelli!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mm, słodka rozpusta ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Są tak cudne, ze na pewno je upiekę:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  10. i do tego szklanka mleka z dzbanka :) tak@ tak@ tak@

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.