niedziela, 16 czerwca 2013

Zupa z botwinką i kurczakiem

Zupa z botwinką i kurczakiem


Zupa z botwinką i kurczakiem

W czerwcu jedną z popularniejszych zup jest chłodnik z botwinki. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na lekką zupę w włoskim stylu z dodatkiem wspomnianej botwinki i kurczaka. Za sprawą dodatku bazyliowego pesto jest niezwykle aromatyczna. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, nadróbcie to koniecznie.

Zupa z botwiną przepis

ZUPA Z BOTWINKĄ I KURCZAKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 większa szalotka, posiekana
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
  • 10 dużych liści botwinki, umytych, osuszonych i posiekanych
  • 2 czubate łyżki pesto z bazylii
  • sól i pieprz do smaku
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy szalotkę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchew, seler i ziemniaki, smażymy mieszając przez 1 minutę. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Po 10 minutach dodajemy kurczaka, po kolejnych 7 minutach posiekaną botwinkę. Pod koniec dodajemy pesto, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly