poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tzatziki z botwinką

Tzatziki z botwinką

Tzatziki z botwinką przepis

Po wczorajszej tarcie z botwinką przyszła pora na kolejny przepis z jej wykorzystaniem. Tym razem jest to smaczny i szybki w przygotowaniu dip z dodatkiem liści botwinki. Nie jest to typowe greckie tzatziki a raczej wariacja na temat tego sosu. Razem ze mną dip z botwinki przygotowali także Irenka i Andrzej. 

Tzatziki z botwiną przepis

TZATZIKI Z BOTWINKĄ

Składniki:
[źródło]
  • 1 szklanka liści botwinki (bez łodyżek), umytych, osuszonych i drobno posiekanych
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy ev
  • sól do smaku
  • 1/8 łyżeczki cayenne
Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez 3 minuty, aż liście zmiękną. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Odciskamy z nadmiaru płynu. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą, drobno posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i cayenne. Dodajemy botwinkę, mieszamy. Podajemy jako dodatek do chlebków pita.  Ja tzatziki z botwinką podałam jako dodatek do chlebków z rozmarynem

* poza sezonem na botwinkę, do przygotowania tego dipu możecie użyć liści szpinaku. 

Sos z botwinką

Dip z botwinką

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.


13 komentarzy :

  1. o, takiego nie znam.
    ale pewnie smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny pomysl!
    Czy to sa te plaskie chlebki z rozmarynem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, tak to właśnie te chlebki :)

      Usuń
  3. Świetna wariacja tzatzików:-) Wypróbuje na pewno:-) A jakie zdjęcia smakowite:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Botwinka w każdej postaci jest dla mnie jadalna. Fajny przepis :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. I chlebki i tzatziki bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam Tzatziki mojego taty!
    pysznie to wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wygląda ! Idę poszukać tych chlebków :-)
    Pozdrawiam, Kulinarne przygody Gatity

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebki pojawią się na blogu jakoś "na dniach" :)

      Usuń
    2. Super ! Nie mogę się doczekać !

      Usuń
  8. Świetny pomysł. Uwielbiam tzatziki, ale w takim wydaniu jeszcze ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly