czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawkowy curd

Truskawkowy curd

Truskawkowy curd przepis

Truskawkowy curd robiłam dwukrotnie. Za pierwszym razem nie do końca byłam zadowolona z efektu. Krem wyszedł pyszny, miał piękną barwę, jednak nie był aż tak gęsty, jakbym tego chciała. Przy drugim podejściu zwiększyłam ilość jajek oraz dodanego masła. Otrzymany curd ma konsystencję bardzo gęstego budyniu i idealnie nadaje się do wypełniania kruchych tart. Podaję Wam także wersję na curd truskawkowy o rzadszej konsystencji, który fajnie komponuje się z deserami w pucharkach oraz naleśnikami.

Truskawkowy curd

Truskawkowy curd

TRUSKAWKOWY CURD

Składniki:
[przepis własny]
  • 300 g truskawek
  • pół szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 4 bardzo duże jajka
  • 2 żółtka
  • 90 g zimnego masła
Truskawki myjemy, osuszamy, pozbywamy się szypułek. Miksujemy blenderem. Puree truskawkowe możecie przetrzeć przez sito, by pozbawić je pestek. Metalową miskę umieszczamy nad garnkiem wypełnionym wodą (dno miski nie może dotykać wody). Do miski wlewamy zmiksowane truskawki, dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Włączamy gaz, podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Miskę zdejmujemy, dodajemy stopniowo dokładnie roztrzepane jajka i żółtka, szybko mieszamy.  Miskę umieszczamy z powrotem na garnku i podgrzewamy ciągle mieszając przez około 10-15, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z garnka, dodajemy masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekładamy do słoika, zakręcamy i odkładamy do lodówki. Curd dodatkowo zgęstnieje podczas stygnięcia i pobytu w lodówce. Wykorzystujemy jako dodatek do deserów, owsianki, nadzienie do tart. Truskawkowy curd przechowujemy do tygodnia czasu w lodówce.

Mrożenie: truskawkowy curd możecie z powodzeniem zamrozić. Ja dzielę go na mniejsze porcje (w słoiczki po 180 ml), zakręcam je i wkładam do zamrażarki. Można je przechowywać w zamrażarce do 1-2 miesięcy.

Krem truskawkowy przepis

W pierwszej wersji (czyli tej z rzadszym truskawkowym curdem)  użyłam tylko 2 dużych jajek i 2 żółtek, dodałam także mniej masła (40 g). By przygotować rzadszy curd należy postępować zgodnie z przepisem i zmienić proporcje jajek i masła. Przy truskawkach zawierających dużą ilość wody (szczególnie tych importowanych) konsystencja kremu może być rzadsza. Poniżej curd w pierwszej wersji, jak widać ma bardziej intensywny różowy kolor. 

Truskawkowy curd

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy :

  1. świetny pomysł! wyobrażam sobie jego smak, mmm :) koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz pomysły:-) Świetny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, to dopiero musi być dobre! :) nie wiem jak poprzednim razem, ale teraz na pewno wyszedł idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W pośpiechu i nieuwadze przeczytałam truskawkowy CUD , po przyjrzeniu się przepisowi stwierdzam,że wcale się nie pomyliłam, krem jest jak muślin , cudowny, po prostu CUD !
    Zdjęcia urzekające i bardzo zachęcające. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja to bym go rozsmarowala na nalesnikach. Najchetniej teraz, zaraz, juz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten curd jest boski, co prawda nie próbowałam ale sam wygląd kusi ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Totalny odjazd! Pychotka musi być :) Już wiem zatem co będzie na deser w niedzielę :) Babeczki z Strawberry Curd :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, naleśniki z czymś takim, albo pancakes, albo owsianka.. <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Malwino musi być rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  10. oba mi się podobają :) pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. To musi być "niebo w g...e" .... :-)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, ze curd można praktycznie z każdych owoców przygotować i w każdej wersji smakuje na pewno wyśmieicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam truskawki w takiej postaci :)
    mmmmm :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.