środa, 19 czerwca 2013

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai przepis

Do tej pory przygotowałam tom kha gai z kilku przepisów i ten najbardziej przypadł do gustu mojemu Połówkowi. Tom kha gai to tajska zupa z kurczakiem i galangalem, niezwykle aromatyczna i pełna smaku. Polecam ją wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Przepis na tom kha gai dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (przepis pochodzi z książki Kena Homa "Łatwa kuchnia tajska")

Tom Kha Gai

TOM KHA GAI

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 łyżki grubo posiekanego korzenia galangal 
  • 6 liści kaffiru (lub 2 łyżki grubo posiekanej skórki z limonki)
  • 6 łyżek szalotki w cienkich plasterkach
  • 300 g mięsa z udek kurczaka
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 świeże czerwone lub zielone chili bez pestek, pokrojone na cienkie paseczki
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
Usuwamy zewnętrzne części łodyg trawy cytrynowej, zostawiając miękkie białe części. Kroimy je na kawałki o długości 7 cm, rozgniatamy nożem. W dużym garnku wlewamy bulion, dodajemy trawę cytrynową, galangal, liście kaffir i połowę szalotki. Doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę (z pokrywką położoną uchylnie na garnku). Przecedzamy bulion przez sito, wyrzucamy galangal, trawę cytrynową, szalotkę i liście kaffir. Bulion z powrotem wlewamy do garnka. Dodajemy pokrojone mięso z kurczaka, sos rybny, sok z limonki, chili, cukier, mleko kokosowe i resztę szalotki. Zagotowujemy bulion i gotujemy dalej przez 8-10 minut na wolnym ogniu. Rozlewamy do miseczek i podajemy. 

Tom Kha Gai

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

14 komentarzy :

  1. Bardzo smakowita propozycja! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuje:) wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglada! Uwielbiam te zupe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna! Zawsze bałam się tajskich zup, ale ostatnio przełamuję lody... sprawdzam przepisy, ceny składników. To już pierwszy krok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu, brzmi i wygląda smakowicie! A teraz przyznaj mi się kochana, gdzie zaoptrujesz się w trawę cytrynową? Zamówiłam kiedyś taką suszoną, ale z aromatem cytrynowym nic nie miała wspólnego :( Pachniało jak zwykłe siano :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajomy kupuje mi co jakiś czas gdzieś w stolicy (musiałabym dokładniej wypytać). W sytuacjach kryzysowych ratuję się pastą z trawy cytrynowej (taka w słoiczku). Do tego przepisu potrzebna jest jednak śwież trawa. Co do tego suszonego, to nadaje się jedynie jako dodatek do zielonej herbaty.

      Usuń
    2. W stolicy o trawę nietrudno, można ją kupić w dużych marketach, chociażby w L'Eclercu.
      A zupka bardzo smakowita, zdecydowanie moja bajka :)

      Usuń
    3. Tomek, u mnie w Częstochowie bida jakich mało. W weekend tym razem trawa będzie do mnie przyjeżdżać z Krakowa.

      Usuń
    4. Trawe mozna kupić świeżutką w sklepie ogrodniczym :) Sprzedają w doniczkach żeby samemu sobie hodować ^^ taka jest najlepsza i najbardziej aromatyczna

      Usuń
  6. Ciekawy skład, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakować musi obłędnie, tak orientalny i oryginalny zestaw składników... mniami :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadlam taka zupe! Byla rewelacyjna. Ja osobiscie czekam na Twoj festiwal kuchni arabskiej ;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.