sobota, 29 czerwca 2013

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami przepis

Do tej pory prezentowałam Wam na blogu jedynie tiramisu bez jajek w dwóch wersjach. Pierwsze bliższe klasycznemu deserowi, drugie o smaku pomarańczowo-czekoladowym. Tym razem przyszła kolej na wersję tiramisu z dodatkiem truskawek. Krem przygotowałam na bazie żółtek, jednak jeśli macie opory przez jedzeniem surowych jajek, możecie pominąć ich dodatek w przepisie. Swoje ciasto przygotowałam w okrągłej formie. Nie miałam jednak wystarczającej ilości truskawek i wierzch ciasta dekorowałam następnego dnia. Niestety nie pomyślałam o tym, że przy 36 stopniowym upale ciasto nie może przebywać zbyt długo poza lodówką. Po całonocnym pobycie w lodówce krem idealnie stężał. Zanim jednak ozdobiłam ciasto i zrobiłam mu zdjęcia w foremce minęło dobre 20 minut. Domyślacie się zapewne, co się stało, gdy próbowałam otworzyć formę. Nie miałam już czasu na ponowne chłodzenie, dlatego ratowałam się podając tiramisu w pucharkach. 

Tiramisu z truskawkami

TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI
Słodka Sobota #4

Składniki:
[przepis własny]
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki (30 %)
  • 180 g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kieliszek Amaretto (opcjonalnie)
  • 400 g truskawek, pozbawionych szypułek, umytych i pokrojonych w plasterki
  • do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao
Żółtka ucieramy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne (powinno Wam to zająć około 8 minut lub dłużej). Dodajemy partiami mascarpone, miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy ją partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie kawę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia (do kawy możecie dodać kieliszek amaretto). Tiramisu możecie podać w kieliszkach lub pucharkach, bądź przygotować je w formie a później podzielić na porcje. Biszkopty zanurzamy na chwilę w przestudzonej kawie, układamy na dnie formy lub w pucharkach. Wykładamy na nie połowę kremu i warstwę truskawek. Następnie układamy kolejną warstwę zmoczonych w kawie biszkoptów, krem i resztę truskawek. Deser należy schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można wierzch ciasta posypać tartą czekoladą lub przesianym kakao.

*jeśli przygotowujecie tiramisu z truskawkami latem, gdy temperatura jest dość wysoka, pamiętajcie o tym, by po wyjęciu ciasta z lodówki od razu szybko je pokroić i podać. W przeciwnym razie krem szybko pod wpływem temperatury traci swoją sztywną strukturę. Oczywiście po kolejnym pobycie w lodówce krem ponownie stężeje. Dlatego też latem polecam podawanie tego deseru w pucharkach. 

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. Poproszę pucharek ^^ jest wielką fanką tego typu deserów <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny deser! podzielisz się???

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota!:)
    Oj kusisz.. ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam tydzień temu klasyczne, ale to z truskawkami wydaje się być jeszcze smaczniejsze *-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś fantastycznego! Wszystko co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tiramisu, nie robiłam jeszcze wersji z truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis bardzo prosty, a efekt rewelacyjny! :-) Co prawda w wersji bez truskawek, ale wczoraj dzięki Tobie znaleźliśmy się na chwilę we włoskiej kawiarence ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.