niedziela, 2 czerwca 2013

Tarteletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą

Tarteletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą


Tartaletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą

Jakiś czas temu upiekłam sporą ilość kruchych spodów. Kilka z nich odłożyłam i postanowiłam wykorzystać jako dodatek do śniadania. Małe tarteletki podałam razem z jajecznicą z dodatkiem szparagów oraz wędzonej makreli. Okazało się, że jest to niezwykle smaczne połączenie.

Tarteletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą

TARTELETKI Z JAJECZNICĄ ZE SZPARAGAMI I MAKRELĄ
Śniadanie Mistrzów #41

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • ciasto kruche: 250 g mąki, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka wody (opcjonalnie)
  • 200 g wędzonej makreli
  • 1 pęczek szparagów
  • 12 jajek
  • sól do smaku
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i jajko. Szybko wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając do niego 1 łyżeczkę zimnej wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Wylepiamy nim 8 foremek do tarteletek. Spód nakłuwamy widelcem. Do tarteletek wkładamy kawałek folii aluminiowej, obciążamy ziarnami fasoli lub foremkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy z obciążeniem przez 10 minut, zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy dalej przez około 5-7 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i wyjmujemy z foremek. Tarteletki piekę zawsze kilka dni wcześniej a później wykorzystuję i faszeruję wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. 
Odłamujemy twarde końcówki szparagów. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki, rybę oddzielamy od ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy mało, smażymy szparagi, aż będą al dente. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, doprawiamy solą, smażymy od czasu do czasu mieszając do uzyskania preferowanego ścięcia jajek. Dodajemy rybę, podgrzewamy 30 sekund. Jajecznicę rozkładamy pomiędzy tarteletki i podajemy. 

Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. Masz racje z tym śniadaniem mistrzów, wręcz idealne. Mieć kogoś to przyrządza takie wspaniałości to skarb.

    OdpowiedzUsuń
  2. tarty tarteletki uwielbiam:) ciasto kruche robię bardzo podobnie jak ty tylko zamiast wody dodaję śmietanę 18%, następnym razem wypróbuję ten z wodą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity pomysł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. To by się zdziwili z nowej wersji jajecznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chetnie zaczelabym dzien od takiej tarteletki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jeść jajecznicę na chlebie z masłem (nie tak z talerza), dlatego też takie tartaletki trafiają w moje gusta:) ... nie znam tylko połaczenia jajecznicy z makrelą,a le musi być pyszne: buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.