sobota, 15 czerwca 2013

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami przepis


Jakiś czas temu wspominałam Wam o wieczorze filmowym z kuchnią francuską w roli głównej. Na zakończenie spotkania przygotowałam domowego sosu karmelowego
Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na przystawkę, którą podałam, czyli quiche lorraine. 


Tarta z jabłkami

TARTA Z JABŁKAMI
(FRANCJA)

Słodka Sobota #2

Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wody (opcjonalnie)
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • syrop: 2 łyki wody, 4 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy posiekane w kostkę masło oraz jajko. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy do niego 1 łyżeczkę wody (lub więcej). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 centymetrów. Nadmiar ciasta usuwamy nożem bądź przesuwając wałek po brzegach formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Trzy jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku, dodajemy 4 łyżki cukru i 3 łyżki wody. Gotujemy od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut, aż jabłka zmiękną a nadmiar płynu odparuje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Ugotowane jabłka rozgniatamy spodem łyżki na gładki mus. 
Na spód od tarty nakładamy przestudzony mus jabłkowy. Pozostałe 3 jabłka obieramy, czyścimy, kroimy w cienkie plasterki. Na musie układamy okrąg z jabłek. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 50 minut. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy syrop: w garnku umieszczamy 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przy pomocy pędzelka smarujemy jabłka przygotowanym syropem. Tartę z jabłkami podajemy z bitą śmietaną lub sosem karmelowym. 

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami




13 komentarzy :

  1. Wygląda nieziemsko! W wyobraźni już czuję zapach unoszący się z kuchni, kiedy "siedziała" w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo atrakcyjnie.
    chociaż mnie osobiście jabłka, bez względu na wszystko, kojarzą się z jesienią i szarlotką cynamonową :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest rewelacyjna. By zrobić mus jabłkowy urzyłam blendera i stał się pękie aksamitny. Robiłam ją już dwa razy i wszystkim bardzo smakowała.

      Usuń
  4. ooo pycha*-* zjadłabym taką jabłkową tartę ! cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda fantastycznie, skosztowałabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pieknie, taka troche rustykalna, ale przy tym elegancka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z jabłkami:) pięknie wyglada ta tarta:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny! wypróbowałam i jest przeeepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś próbuję taką tartę, tylko zrobię ciasto bez jajka (mój mały ssak chyba nie toleruje jajek i nabiału) i dam znać czy dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna tarta, a zdjęcia zachwycające!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly