środa, 12 czerwca 2013

Risotto z botwinką i soczewicą

Risotto z botwinką i soczewicą

Risotto z botwinką przepis

Kolejna propozycja dla miłośników botwinki. Połączenie botwinki i soczewicy okazało się być niezwykle smaczne. Polecam je Wam, póki trwa jeszcze sezon na młode buraczki. Razem ze mną to danie przygotowali także Andrzej i Irenka, dzięki którym zarówno ja, jak i Połówek pokochaliśmy w ubiegłym roku botwinkę :)

Risotto z soczewicą przepis

RISOTTO Z BOTWINKĄ I SOCZEWICĄ

Składniki (na 4 porcje):
[źródło: Martha Stewart]
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 pory (tylko biała część), posiekane 
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku (lub spora szczypta suszonego)
  • 250 g ryżu arborio
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina (w temperaturze pokojowej)
  • 1 litr bulionu (użyłam warzywnego)
  • duży pęczek botwinki (same liście bez łodyżek), drobno posiekane
  • 3/4 szklanki ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy (lub opukanej i odsączonej z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
W garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy botwinkę, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na durszlaku, przelewamy zimną wodą. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, cebulę, czosnek, smażymy mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Dodajemy ryż, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy wino, podgrzewamy chwilkę, aż odparuje. Dodajemy tymianek i chochelkę bulionu, gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Ważne, by bulion był cały czas ciepły (najlepiej garnek z bulionem postawić na włączonym  małym palniku obok patelni). Kiedy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną chochelkę i czynność powtarzamy, aż do wyczerpania bulionu. Cały proces powinien nam zająć około 15 minut. Pod koniec dodajemy botwinkę i soczewicę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy. Wyłączamy ogień, na patelnię wsypujemy parmezan i dodajemy masło, mieszamy. Rozkładamy pomiędzy talerze. 

Risotto z botwiną

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy :

  1. Ale komplementem pojechałaś;-) Dzięki za dziś i do następnego razu;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zaluje, ze nie dalam rady zrobic go z wami... Wyglada bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dawno u Ciebie nie gościłam..jak zawsze pyszności na stole :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No pyszota :) jeszcze nigdy mnie nie zawiodłaś :) Twoje kompozycje zawsze mnie powalają urodą i kompozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochaliśmy się ostatnio w risotto .... mam je w planach na ten tydzień:) ....akurat soczewicy jeszcze jeśc nie mogę, ale botwinka to świetny pomysł na dodatek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly