środa, 26 czerwca 2013

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine przepis

Jakiś czas temu prezentowałam Wam coq au vin oraz tartę z jabłkami, które podałam na wieczorku z francuskim kinem w tle. Teraz przyszła kolej na przystawkę, czyli quiche lorraine. Spód tarty możecie przygotować z wyprzedzeniem a w dzień, w który zamierzacie ją podać dodać farsz i zapiec ją. Jest niezwykle smaczna, świetnie sprawdzi się jako przystawka, jak i danie główne. 

Tarta z boczkiem i serem

QUICHE LORRAINE

Składniki:
  • na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka wody
  • na farsz: 1 por (tylko biała część), 180 g wędzonego boczku
  • na masę jajeczną: 3 jajka, 160 ml śmietany 30%, 160 ml kwaśnej śmietany 12%, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 60 g sera gruyere (ew. dojrzałego cheddara) startego na drobnych oczkach
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Rozgniatamy je między palcami razem z mąką. Dodajemy jajko i wodę, szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Formę do tarty o średnicy 26 cm wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę odstawiamy na pół godziny do lodówki. 
Przygotowujemy farsz. Pora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pora przez 3-4 minuty. Zdejmujemy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Boczek (bez skóry) kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni, aż będzie chrupiący. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Tartę  obciążamy fasolą lub kokilkami (na spód tarty kładziemy folię aluminiową i wysypujemy na nią fasolę lub układamy 2-3 żaroodporne kokilki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut, następnie zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy dalej przez około 15 minut. Tartę odstawiamy do przestygnięcia. 
Jajka, kremówkę i kwaśną śmietanę miksujemy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na spód tarty wykładamy boczek i pora, posypujemy 3/4 sera, zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około pół godziny lub do momentu, aż masa jajeczna się zetnie i zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem lekkiej sałatki.

*spód tarty możecie upiec dzień wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej.
** farsz i masę jajeczną możecie wyłożyć od razu na podpieczony spód po zdjęciu folii z fasolą (czyli po 20 minutach pieczenia)


Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

12 komentarzy :

  1. Bardzo go lubie, idealny na kolacje. Sliczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona francuska quiche. Pyszności!

    Serdecnze pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda! Do tej pory robiłam tarty porowe na cieście francuskim, Twój przepis z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne musi byc:) jutro zrobie sobie tez takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny, ja robię nieco wyższy ale mi się po prostu boczek nie mieści ;) Aż zaczęło mnie ssać w żołądku

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietne danie:) Pieknie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie i pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. O nie... Nie odpuszczę... Jutro to zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty:) Tą tez mam w planach od dawna:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić gruyere parmezanem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.