Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 26 czerwca 2013

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine przepis

Jakiś czas temu prezentowałam Wam coq au vin oraz tartę z jabłkami, które podałam na wieczorku z francuskim kinem w tle. Teraz przyszła kolej na przystawkę, czyli quiche lorraine. Spód tarty możecie przygotować z wyprzedzeniem a w dzień, w który zamierzacie ją podać dodać farsz i zapiec ją. Jest niezwykle smaczna, świetnie sprawdzi się jako przystawka, jak i danie główne. 

Tarta z boczkiem i serem

QUICHE LORRAINE

Składniki:
  • na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka wody
  • na farsz: 1 por (tylko biała część), 180 g wędzonego boczku
  • na masę jajeczną: 3 jajka, 160 ml śmietany 30%, 160 ml kwaśnej śmietany 12%, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 60 g sera gruyere (ew. dojrzałego cheddara) startego na drobnych oczkach
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Rozgniatamy je między palcami razem z mąką. Dodajemy jajko i wodę, szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Formę do tarty o średnicy 26 cm wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę odstawiamy na pół godziny do lodówki. 
Przygotowujemy farsz. Pora kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pora przez 3-4 minuty. Zdejmujemy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Boczek (bez skóry) kroimy w kostkę. Rumienimy na patelni, aż będzie chrupiący. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Tartę  obciążamy fasolą lub kokilkami (na spód tarty kładziemy folię aluminiową i wysypujemy na nią fasolę lub układamy 2-3 żaroodporne kokilki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut, następnie zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy dalej przez około 15 minut. Tartę odstawiamy do przestygnięcia. 
Jajka, kremówkę i kwaśną śmietanę miksujemy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Na spód tarty wykładamy boczek i pora, posypujemy 3/4 sera, zalewamy masą jajeczną. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około pół godziny lub do momentu, aż masa jajeczna się zetnie i zrumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem lekkiej sałatki.

*spód tarty możecie upiec dzień wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej.
** farsz i masę jajeczną możecie wyłożyć od razu na podpieczony spód po zdjęciu folii z fasolą (czyli po 20 minutach pieczenia)


Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

12 komentarzy:

  1. Bardzo go lubie, idealny na kolacje. Sliczne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona francuska quiche. Pyszności!

    Serdecnze pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda! Do tej pory robiłam tarty porowe na cieście francuskim, Twój przepis z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne musi byc:) jutro zrobie sobie tez takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładny, ja robię nieco wyższy ale mi się po prostu boczek nie mieści ;) Aż zaczęło mnie ssać w żołądku

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietne danie:) Pieknie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie i pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  8. O nie... Nie odpuszczę... Jutro to zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty:) Tą tez mam w planach od dawna:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić gruyere parmezanem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP