środa, 5 czerwca 2013

Placuszki z botwinką (farçous)

Placuszki z botwinką (farçous)

Plackiz  botwiny przepis


Dziś wspólnym tematem naszego wirtualnego kucharzenia była botwinka. Postawiłam na proste francuskie placuszki z jej dodatkiem. Tradycyjnie farçous  podaje się z  dodatkiem sałatki jako danie główne, ale równie dobrze mogą stanowić przystawkę lub dodatek do jakiegoś dania. Ja moje placuszki podałam z kleksem kwaśnej śmietany oraz lekką sałatką na bazie pomidorów i młodej cebulki. Razem ze mną we wspólnym pichceniu wzięli udział: Mirabelka, Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik i Wojciech

Placuszki z botwiną

PLACUSZKI Z BOTWINKĄ (FRANCJA)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko plus 1 żółtko
  • 3 duże liście botwinki, bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 malutka cebulka, posiekana lub starta na tartce
  • sól i pieprz do smaku
Liście botwinki myjemy, osuszamy, bardzo drobno siekamy. Łączymy mleko, mąkę, jajko i żółtko przy pomocy trzepaczki. Doprawiamy pieprzem i solą (dodałam około 1/3 łyżeczki soli). Dodajemy botwinkę, natkę, czosnek, cebulkę, szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placuszki z botwiną podajemy z lekką sałatką oraz kwaśną śmietaną (lub ulubionym sosem). 

Placuszki botwinkowe

7 komentarzy :

  1. A właśnie się zastanawiałam, jak jeszcze (oprócz zupy), można wykorzystać botwinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, muszą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wygladaja! Ubolewam nad tym, ze tak tutaj trudno o botwinke...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomyśleć, ze kjje przez całę zycie z botwinki tylko zupę gotowałam ...w tym roku jednak odnajduję znacznie szersze jej zastosowanie:) .... takie placuszki musza się u mnie pojawić:)P

    OdpowiedzUsuń
  6. tartę już robiłam teraz czas na takie wykorzystanie botwinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzis robie na obiad . Zrobie fotki I wysle.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly