wtorek, 18 czerwca 2013

Muffinki ze szpinakiem i fetą

Muffinki ze szpinakiem i fetą


Muffinki ze szpinakiem i fetą

Sezon na szpinak już się rozpoczął. Uwielbiam to warzywo i mogłabym je jeść praktycznie każdego dnia. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na proste muffiny ze szpinakiem. Wzbogaciłam je także o dodatek sera feta i suszonych pomidorów. Te wytrawne babeczki ze szpinakiem możecie zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Muffinki ze szpinakiem i fetą przepis

MUFFINKI ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki posiekanego szpinaku
  • 1 większy ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 duże suszone pomidory lub 8 mniejszych, posiekane
  • 60 g sera feta, pokruszonego
  • sól i pieprz do smaku
 W jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i oliwę. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy aż się połączą (przy pomocy łyżki). Do masy dodajemy suszone pomidory, fetę i szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem (dodałam około pół łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu), delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek lub formy wyłożonej papilotkami (na 3/4 wysokości). Pieczemy przez 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) lub do momentu, gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy po wyciągnięciu. Do ciastz możecie dodać swoje ulubione suszone lub świeże zioła, np. oregano, bazylię. 

*ciasto na muffiny możecie także wzbogacić o 2 łyżki pesto z bazylii. Pamiętajcie o tym, aby dobrze doprawić ciasto, w przeciwnym razie muffiny mogą być mdłe w smaku. 

Muffinki ze szpinakiem i pomidorami przepis

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

30 komentarzy :

  1. fajne takie wytrawne babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to dzisiaj zobaczymy jakie są w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity pomysł na babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie za rzadko robie wytrawne muffiny... Te bardzo mi sie podobaja, bo uwielbiam polaczenie szpinaku i fety.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione smaki zamknięte w małej muffince :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetyczne, a i zdjęcia zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za wykwintne połączenie! Wspaniałości;) Pięknie tu u Ciebie! Dołączam się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za muffinami. Ale te wyglądają smakowicie! Tylko musiałabym wyrzucić szpinak. Nie stracą na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie fety i suszonych pomidorów samo w sobie jest pyszne, więc powinny być smaczne. Możesz dorzucić do nich jeszcze inne dodatki od siebie, choćby posiekane kapary albo oliwki, jeśli je lubisz.

      Usuń
  9. Takie świetne, a ja robię tylko słodkie, no trzeba to w końcu zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię połączenie szpinaku i fety ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się Twoja wersja muffinek. Uwielbiam szpinak, ser feta i całą resztę składników :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wytrawne muffiny zawsze się sprawdzają, są świetną przekąską, ale i opcją śniadaniową:) Twoja wersja ciekawa, ze szpinakiem jeszcze nie robiłam, ale ostatnio gościły u mnie w wersji szynka-pieczarka-ser:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szpinak zgnił z powodu deszczów, będzie za dwa tygodnie, zrobiłam bez niego. Ciasto takie dziwne było w smaku może za mało dosoliłam albo pieprzu dodałam. Po za tym, w końcu zaczęliśmy to podawać jako małe kanapeczki, wetknęliśmy w przepołowioną muffinę pesto pomidorowe oliwki i kurczaka. Ogólnie ekstra, powtórzę jeszcze raz z większą ilością soli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapewne kwestia przyprawienia. Ilość soli uzależniona jest jeszcze od tego, czy używasz sera feta czy typu feta.

      Usuń
  14. Ostatnio szukałam sprawdzonego przepisu na wytrawne muffiny. Spadłaś mi z nieba!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm pycha takie wytrawne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie muffiny uwielbiam! dokładnie moje smaki
    ps wczoraj odebrałam paczuszkę od Ciebie - dla mnie te przyprawy sa nowością w kuchni, więc tym bardziej motywują do wykorzystania i eksperymentowania. dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, że paczuszka dotarła do Ciebie. Mam nadzieję, że przyprawy okażą się przydatne :)

      Usuń
  17. Przepis zapisany do zrobienia :-). Uwielbiam muffiny, ale wytrawnych jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. taka wytrawna wersja muffinek ciągle jeszcze przede mną:) .... ale musze przyznać, ze coraz do nich bliżej:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. jeśli pozwolisz, skorzystam z przepisu niebawem ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Gabriela :)

    dziś będę testowała,
    proszę jeszcze o podpowiedź, czy z papilotek będę mogła wyjąć te muffiny? Jeszcze nigdy ta sztuka mi się nie udała.. zawsze przywierają, nie wiem, może to wina papilotek, choć przetestowałam już ze 3 rodzaje.. Aha, mam silikonowe formy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli przywierają to zapewne wina papilotek. Mi zdarzyło się to niestety dwukrotnie (kupiłam jakieś niedrogie papilotki w markecie. Nie dość, że przywierały, to po pieczeniu zanikał cały kolor i wzór na nich). Jeśli masz foremki silikonowe to śmiało piecz w nich. Sama zdecydowanie częściej używam właśnie tych silikonowych.

      Ps. pamiętaj, by dobrze doprawić ciasto :)

      Usuń
  21. Zrobiłam, ale wg mnie powinny siedzieć w piekarniku dłużej, moje byłu surowawe, musiałam je dopiekać. Źle odchodziły od muffinkowego papierka :-( Ponieważ był to pierwszy raz - trzeba pewnie pokombinować... Poza tym - REWELACJA, pyszniutkie i inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do czasu pieczenia, to zapewne jest to kwestia piekarnika. Pamiętam, jak jeszcze na poprzednim mieszkaniu miałam piekarnik, który nie dopiekał. Pieczenie muffin potrafiło mi zająć nawet 30 minut. Najlepiej sprawdzać, czy muffiny są upieczone drewnianym patyczkiem. Jeśli chodzi o papilotki, to niestety niektóre bywają fatalne. Polecam zainwestować w silikonowe foremki. Są bardzo wygodne :)

      Usuń
  22. muffinki zrobione, przepyszne są !!! polecam każdemu. Już mam kilka pomysłów na modyfikacje (może jarmuż, kurczak pieczony, brokuły...) pycha, pycha, pycha !
    dzięki Malwina za takie inspirujące przepisy !

    OdpowiedzUsuń
  23. Przetestowałem, są bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.