wtorek, 18 czerwca 2013

Makaron ze szparagami i groszkiem

Makaron ze szparagami i groszkiem

Makaron ze szparagami przepis

W ramach wspólnego gotowania naszym zadaniem było przygotowanie wiosennego makaronu. Postawiałam na szybką pastę z dodatkiem szparagów, szczypiorku i zielonego groszku. Razem ze mną pastę promavera przygotowali: Lejdi, Maggie, Shinju, Wojciech, BartoldzikSiaśka i Mopsik

Pasta primavera przepis

MAKARON ZE SZPARAGAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • opakowanie śmietany 30% (200 ml)
  • 4 łyżki startego pecoriono romano lub grana padano (plus więcej do posypania potrawy)
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go (nie przelewamy wodą). Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki sosu. Odłamujemy zdrewniałe łodyżki szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze ale dente. Przelewamy zimną wodą, kroimy w kawałki o długości 3 cm. Groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1-2 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekanego pora i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy szparagi, groszek, kremówkę, ser, szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i rozkładamy pomiędzy talerze. Posypujemy dodatkowym serem.


Makaron ze szparagami i groszkiem

Makaron ze szparagami i groszkiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Prawdziwie wiosenny!:) Sliczne sie to danie prezentuje na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! wyglada apetycznie i wpisuje się w moja diete "nie łączenia"

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłoby się wydawać, że makarony będą bardzo podobne, ale kazdy jest inny tak naprawdę. Pyszny smietanowy sosik.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite danie :) uwiebiam te zielone kuleczki ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo lekko i smakowicie, cieszę się, że w końcu mogłam z Wami pogotować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie :) Uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zielono i delikatnie! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada pysznie:) zdrowy i smaczny letni obiad:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.