piątek, 7 czerwca 2013

Kurczak pieczony po tajsku

Kurczak pieczony po tajsku


Często kupuję ćwiartki z kurczaka, marynuję je i później piekę w piekarniku. Do tej pory przygotowałam bardzo wiele marynat. Był już kurczak w miodzie i sezamie, po prowansalsku, z dodatkiem przyprawy Pięć Smaków i wiele innych. Dziś przyszła pora na marynatę w tajskim stylu. Jeśli jesteście miłośnikami pikantnych dań, ten kurczak przypadnie Wam do gustu.

Kurczak pieczony po tajsku

KURCZAK PIECZONY PO TAJSKU

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty chili
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 5 łyżek mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 ostra papryczka chili, posiekana
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Mięso myjemy, osuszamy. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na gładką pastę. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wyjmujemy je z marynaty i układamy na ruszcie lub metalowej kratce. Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). W trakcie pieczenia smarujemy mięso marynatą.

*jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę kalorii, zdejmijcie skórę z mięsa

Czas przygotowania: 1 godzina.

7 komentarzy :

  1. Niezła marynata. Nie ma innych słów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na trochę innego kurczaczka.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to mi się podoba :) Myślę, że zrobimy sobie takiego, jak nadarzy nam się okazja do wspólnego obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna marynata, a za zdjecie skóki to mój Połówek by się pogniewał, bo ją uwielbia:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi sie ta marynata!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy23 maja, 2016

    Hej Malwinko, czy ta marynata sprawdzi się również na grilla? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne. Najwygodniej będzie przygotować szaszłyki z kurczaka lub indyka w tej marynacie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.