piątek, 14 czerwca 2013

Kurczak faszerowany ricottą i ziołami

Kurczak faszerowany ricottą i ziołami

Filety z kurczaka z ricottą

Ostatnio prezentowałam Wam filety z kurczaka faszerowane gorgonzolą i żurawiną. Tym razem padło na ser ricotta, zioła oraz papryczkę chili, która nadała wyrazistości farszowi. Sam farsz możecie dodatkowo wzbogacić o otartą skórkę z cytryny. Faszerowane piersi kurczaka podałam z lekką sałatką z grzankami.

Piersi z kurczaka z ricottą i ziołami

KURCZAK FASZEROWANY RICOTTĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki ricotty
  • 1 łyżka listków bazylii, posiekanych
  • 1 łyżeczka listków tymianku, posiekanych
  • 1 łyżeczka listków oregano, posiekanych
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • pół czerwonej papryczki chili, bez pestek, drobno posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • wykałaczki do spięcia roladek
  • 1 łyżka masła
Ricottę mieszamy z ziołami, chili, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo do farszu możecie dodać skórkę otartą z cytryny. W filetach robimy kieszonkę, faszerujemy ją ricottą z ziołami i chili. Spinamy wykałaczkami. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, smarujemy roztopionym masłem (możecie ten etap pominąć), pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Ja faszerowane piersi podałam z lekką sałatką z mozzarellą i grzankami. 


Kurczak faszerowany ricottą i ziołami

Kurczak faszerowany ricottą i ziołami

Czas przygotowania: 30 minut.

3 komentarze :

  1. Dla takiego kurczaka warto specjalnie kupic ricotte :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kurczak to jest coś:) Zjadlabym teraz po ciężkim dniu z apetytem :)

    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie nadziany *-* uwielbiam i kurczaka i ricottę - super zestawienie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly