czwartek, 6 czerwca 2013

Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore przepis

Bez wątpienia w mojej kuchni króluje drób. Na blogu znajdziecie ponad 200 przepisów z jego wykorzystaniem. Dziś przyszła pora na niezwykle smacznego kurczaka cacciatore. Dodatki takie jak kapary, oliwki i anchois sprawiają, że sos jest niezwykle aromatyczny. Wypróbujcie koniecznie :)

Kurczak cacciatore

KURCZAK CACCIATORE

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 piersi z kurczaka
  • 250 g małych pieczarek, obranych
  • 4 plastry boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 100 g oliwek bez pestek

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni ze wszystkich stron (tak, by włókna mięsa się zamknęły). Ja najczęściej smażę na oliwie i maśle. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Na patelnię wrzucamy pieczarki (większe kroimy na pół), smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy je do naczynia z kurczakiem. W razie potrzeby na patelnię dolewamy oliwę, wrzucamy boczek i cebulę, smażymy około 4 minuty. Dodajemy czosnek i posiekane anchois, smażymy minutę. Wlewamy wino, gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy passatę, kapary, sól, pieprz, oregano i bazylię. Gorącym sosem zalewamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu), pieczemy przez około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy oliwki. Podajemy z domowym pieczywem. 


Kurczak cacciatore

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy :

  1. Och, ten kurczaczek to cos dla mnie! Prezentuje sie wspaniale i bardzo apetycznie, chyba zrobie takiego przy najblizszej okazji;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada przepysznie, stawiam ze anchovies dodaja tego kopa. Bede msuiala sie wybrac do sklepu bo polowy skaldnikow nie mam, a kapary wyrzucilam do smieci:( glupia dziewczyna ze mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. No i w końcu się doczekałam:)
    Jak widać co myśliwy, to inny przepis;)
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Myślę że ten sosik, przypadłby mi do gustu, dlatego pewnie niedługo sama coś podobnego upichcę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie sosy. I lubie przepisy, ktore maja milion wersji do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi się spodobała ta "wypasiona" wersja :)

      Usuń
  6. Dlatego lubię zaglądać na Twój blog, bo u mnie w domu również takie dania najczęściej się pojawiają;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega apetyczne danie! I like it! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie, myślę, ze mojemu Skarbowi by zasmakował:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj zrobiłem na obiad super danie...mmm lekka nuta wina i anchois z oliwkami super podkreślają smak + świeża bagietka. Przypomniały mi się wczasy z Paryża, gdzie jadłem to danie po raz pierwszy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly