piątek, 21 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

Nie ma nic lepszego w upalny dzień, niż szklanka orzeźwiającego, dobrze schłodzonego kompotu. Dziś przedstawiam Wam prosty kompot z rabarbarem i wanilią. Nie jest zbyt słodki w smaku, dlatego jeśli wolicie słodsze napoje, dodajcie więcej cukru według własnych preferencji. 


KOMPOT Z RABARBARU

Składniki (na 4 porcje):

  • 700 g różowego rabarbaru
  • 4 czubate łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1,6 l wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, wlewamy wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień, gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Przecedzamy przez sito do dzbanka, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie chłodzimy w lodówce. Jeśli kompot jest dla Was zbyt kwaśny, dosłódźcie go wedle preferencji. W upalny dzień podajemy go z kostkami lodu. Możecie dodatkowo wkroić do niego plasterki cytryny, która doskonale orzeźwia. 


Kompot z rabarbaru

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze :

  1. U mnie również nie zabrakło takiego kompociku, pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne na lato:) strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o mój gust:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki kompot:). Często takowy robię, z tym, ze cukier dodaję już po odcedzeniu:) .... no i uwielbiam farfocle, które zostają po gotowaniu kompotu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.