piątek, 21 czerwca 2013

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Kiedy nie mam zbyt wiele czasu rano lub też po prostu nie chce mi się stać nad patelnią, wtedy najczęściej robię zapiekane w kokilkach jajka. Ostatnio prezentowałam Wam jajka zapieczone z botwinką, tym razem przeszła kolej na szpinak. To prosty i niezwykle smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Jajka zapiekane ze szpinakiem przepis

<>JAJKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM</>
Śniadanie Mistrzów #48

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 140 g liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 80 g sera feta, pokruszonego
  • 4 łyżki kremówki 30%
  • sól do smaku
  • 4 jajka
Szpinak siekamy, na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, smażymy szpinak i czosnek przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną. Przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem, rozkładamy pomiędzy 4 kokilki. Do każdej wbijamy jajko, solimy, wlewamy po 1 łyżeczce kremówki. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni (be termoobiegu) lub do momentu ścięcia białka. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

*Stopień ścięcia białka warto sprawdzić wcześniej. 

Jajka ze szpinakiem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy :

  1. super pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i w moich ulubionych kokilkach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłęd! Prezentuje się świetnie, a do tego zapewne jeszcze lepiej smakuje. Pochwała prostoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wszystko z jajkami i ze szpinakiem smakuje bosko. Zwłaszcza świeży szpinak ma swoje miejsce w moim sercu.

    OdpowiedzUsuń
  5. I wychodzi pyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne i zdrowe śniadanie:) do tego ładnie podane:) nic więcej do szczęścia nie trzeba:D

    OdpowiedzUsuń
  7. to jajo ze szpinakiem jest genialne !!

    OdpowiedzUsuń
  8. koniecznie muszę zrobić, ponieważ jestem ciekawa smaku :>

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie i z pewnością takie jest - pyszne, zdrowe śniadanie
    pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  10. podoba mi się ten pomysł, bo stanowi świetną odmianę od wszelkich jajecznic i jajek na miękko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam i przepyszne, na stałe zagości w moich śniadaniach, muszę się tylko zaopatrzyć w kokilki, bo z ich braku zrobiłam w miseczkach ;P Dziękuję za ten pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.