czwartek, 27 czerwca 2013

Gulasz wieprzowy we włoskim stylu

Gulasz wieprzowy we włoskim stylu

Gulasz wieprzowy z pomidorami

Gdy kupuję mięso wieprzowe na gulasz, staram się za każdym razem przygotowywać inną potrawę. Ten gulasz w sosie pomidorowym na czerwonym winie wzbogaciłam o dodatek aromatycznych ziół. Idealnie smakuje z dodatkiem domowego pieczywa.

Gulasz wieprzowy z warzywami

GULASZ WIEPRZOWY WE WŁOSKIM STYLU

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 500 g wieprzowiny na gulasz (np. łopatki, szynki)
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso przez 5 minut. Przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy seler i marchew, smażymy przez 2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy przecier, wino i bulion, dodajemy kapary, liść laurowy, oregano, bazylię, tymianek, słodką paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania. Zawartość patelni przekładamy do rondla z mięsem i mieszamy. Gotujemy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos zbyt mocno odparuje, w trakcie gotowania dolewamy wody lub bulionu. Podajemy z domowym pieczywem, np. bagietką. 

Gulasz wieprzowy we włoskim stylu

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

7 komentarzy :

  1. ale smakowity gulasz ugotowałaś :) pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale sie zapowiada! Takie troche zimowe danie, ale przy takim "lecie", jakie mamy na Wyspach, jak najbardziej na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle wcieleń gulaszu to tylko u Ciebie znaleźć można Kochana:) ..... buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar zrobić dzisiaj ten gulasz...Z jakiegoś powodu pominęłaś cebulę? Nie lubisz, czy myślisz, że nie podpasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasuje :) Podejrzewam, że po prostu nie miałam na stanie, stąd jej brak w przepisie.

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź:D Idę działać:P

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.