sobota, 22 czerwca 2013

Granola truskawkowo-waniliowa

Granola truskawkowo-waniliowa

Granola truskawkowa przepis

Po granoli rabarbarowej przyszła pora na granolę truskawkową. Granola ta zachwyca przyjemnym truskawkowym smakiem oraz piękną barwą. Nie zawiera dodatkowego tłuszczu w postaci oliwy czy oleju, dosłodzona została jedynie jedną łyżką cukru. Mogą ją spożywać osoby będące na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Polecam wszystkim miłośnikom truskawek. 

Granola z truskawkami przepis

GRANOLA TRUSKAWKOWA
Śniadanie Mistrzów #49

Składniki:
[przepis własny]
  • 250 g bardzo słodkich i dojrzałych truskawek
  • 1 czubata łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 laska wanilii
  • 20 g sezamu
  • 20 g słonecznika
  • 20 g pestek dyni
  • około 150 g płatków owsianych lub żytnich
Truskawki pozbawiamy szypułek, owoce myjemy, osuszamy, umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na puree. Dodajemy do niego ziarenka wanilii oraz cukier (w razie potrzeby dodajemy więcej cukru), mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Jeśli masa będzie byt luźna, dosypujemy płatków. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej granolę w równej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy, mieszając co około 10 minut, aż granola będzie sucha. Mi zajęło to 40 minut. Pozostawiamy na blasze do ostygnięcia i przekładamy do pojemnika. Granolę truskawkową przechowujemy w zacienionym miejscu do około 2 tygodni. Wykorzystujemy jako dodatek do mleka, jogurtu, deserów. 

Granola truskawkowo-waniliowa przepis

Granola truskawkowa z wanilią przepis

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

13 komentarzy :

  1. Granola w smakach mojego dzisiejszego śniadania :) Cudna. Będę musiała ją przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszna:) ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, trusawkowa przyjemność !! cudna granola ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny, prosty przepis. Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowa... miła odmiana na upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczna, lubię śniadania z wykorzystaniem takich pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny kolor ma ta granola:) .... chyba zaraz sobie zrobie takową, z tym, ze zinnymi dodatkami:) akurat mam w domu i truskawki i płatki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło super, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny przepis muszę wypróbować zastanawiam się czy można coś takiego zrobić z mrożonych truskawek w środku zimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygodniej byłoby zmiksować truskawki i zamrozić taki mus w małych pojemniczkach. Potem podgrzejesz taki mus w garnku do rozmrożenia i dalej możesz postępować, jak w przepisie. Ewentualnie zrobić mus na zimę do słoików. Jeśli się wyrobię, to wrzucę przepis na taki mus.

      Usuń
  10. a chciałabym się zapytać, ile takiej granoli wychodzi z podanej porcji? :) wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly