wtorek, 25 czerwca 2013

Gnocchi buraczane

Gnocchi buraczane

Gnocchi buraczane

O tym, że buraki świetnie komponują się z  orzechami, przekonałam się w ubiegłym roku, gdy przygotowałam sałatkę z marynowanymi buraczkami, fetą i orzechami. Początkowo gnocchi miałam przygotować z dodatkiem liści botwinki, jednak ostatecznie zostałam przy obłędnie różowej wersji z dodatkiem samych buraków. Te różowe kluski świetnie uzupełnił sos na bazie gorgonzoli. Zanim przystąpicie do pracy pamiętajcie o założeniu rękawiczek ochronnych, w przeciwnym razie, tak jak ja, skończycie z równie różowymi dłońmi. 

Gnocchi z burakami

BURCZANE GNOCCHI Z SOSEM Z GORGONZOLI I ORZECHAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 60 g ugotowanych buraków (u mnie dwa małe buraczki z pęczka botwinki)
  • 250 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi, obranych (np. Tajfun)
  • sól do smaku
  • 1 jajko
  • około 75 g mąki pszennej plus mąka do podsypania
  • sos: 80 ml śmietany 30 %, 120 g sera gorgonzola, odrobina białego pieprzu i soli do smaku
  • orzechy włoskie uprażone na suchej patelni do posypania klusek
Zarówno buraki, jak i ziemniaki możecie ugotować dzień wcześniej. Buraki myjemy, gotujemy do miękkości, kiedy ostygną, obieramy je ze skórki a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ubijamy je dokładnie tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę (tak, by nie było grudek). W misce umieszczamy przestudzone ziemniaki i buraki, dodajemy jajko i połowę mąki. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając pozostałą mąkę. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki (mąkę dosypujemy stopniowo, być może nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki, przy ziemniakach z mniejszą ilością skrobi ilość dosypanej mąki może się zwiększyć). Odrywamy kawałek ciasta, na wysypanej lekko mąką stolnicy rolujemy podłużny wałek z ciasta (tak, jak na kopytka). Tniemy go na kawałki o długości 2,5 cm. Każdemu nadajemy podłużny kształt i robimy wzorek przy pomocy widelca. Zagotowujemy osoloną wodę w większym garnku. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy delikatnie gnocchi. Kiedy wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. W małym garnku umieszczamy kremówkę i ser, podgrzewamy mieszając do połączenia. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Gotujemy dalej przez około 2-3 minuty. Gnocchi z buraków podajemy polane sosem i posypane uprażonymi orzechami.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Kluski z buraków

Wypróbujcie także szpinakowych gnocchi
z sosem pomidorowym i mozzarellą

18 komentarzy :

  1. jakież one ładne! i pysznie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, piękny teraz mają kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega kolorek! Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brak mi tu fotki rąk... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis do wypróbowania!!! Świetne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! ; )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię różowe dłonie po zabawie z burakami:) .... w ogóle lubię sie w kuchni ubrudzić:). Obłędny kolor mają te kluseczki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuje do zrobienia - ten kolor mnie urzekl!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy i oryginalny przepis. Fajne połączenie z takim sosem. A burak nadał im cudnego koloru i wyglądają prze-uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam
    mam pytanie - czym można zastąpić śmietanę 30% w sosie? jakaś inną śmietaną ? mlekiem skondensowanym niesłodzonym oczywiście ??
    można użyć innego sera z kolorową (np. niebieską) pleśnią ?
    C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. C. - oczywiście możesz użyć innego sera pleśniowego, np. Lazur. Co do śmietany to może to być śmietana 30 lub 36 %.

      Usuń
    2. dziękuje za odpowiedź
      pozdrawiam
      C.

      Usuń
  11. Śliczne, muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.