piątek, 28 czerwca 2013

Filety z kurczaka w occie balsamicznym

Filety z kurczaka w occie balsamicznym

Filety z kurczaka w occie balsamicznym

Zawsze mam spory zapas octu balsamicznego, który regularnie wykorzystuję dodając go do różnych potraw. Tym razem postanowiłam zamarynować w nim filety z kurczaka. Przygotowane w ten sposób mięso jest kruche i soczyste, a za sprawą dodatku ostrej wędzonej papryki lekko pikantne. Filety podałam razem z sałatką ryżową z dodatkiem oliwek, pomidorów suszonych, papryki i groszku. 

Filety z kurczaka w occie balsamicznym

KURCZAK W OCCIE BALSAMICZNYM NA SAŁATCE RYŻOWEJ

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 małe piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • sól i pieprz do smaku
  • marynata: 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki igiełek rozmarynu, pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki w proszku
  • sałatka: 120 g ryżu, 100 g mrożonego groszku, pół żółtej papryki, 1 większy ogórek gruntowy, 2 łyżki czarnych oliwek, 5 pomidorów suszonych (w oliwie), 1 ząbek czosnku, 15 listków bazylii, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny lub octu z białego wina, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Oczyszczone, umyte i osuszone filety przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy składniki marynaty, wkładamy do niej mięso i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestygnięcia. Groszek zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki, pomidory w mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Listki bazylii siekamy. Łączymy oliwę z sokiem lub octem, dodajemy oregano, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż łączymy z papryką, ogórkiem, bazylią, oliwkami, groszkiem i pomidorami, zalewamy dressingiem i mieszamy. 
Na patelni rozgrzewamy olej, piersi wyjmujemy z marynaty, smażymy  z obu stron aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku (uważajcie kładąc piersi na rozgrzanym tłuszczu, będzie lekko pryskać). 
Filety podajemy z sałatką ryżową. 

*ostrą wędzoną paprykę możecie kupić u SKWORCA. Do wyboru macie także słodką wędzoną paprykę (jeśli nie przepadacie za zbyt pikantnymi potrawami).

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy :

  1. Pychotka ! Dzis zrobie na oboad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie u ciebie, jadę właśnie na targ i miałam w planach sałatkę na obiad, ale teraz sama już nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiad, wypróbowałam i zarówno ja jak i rodzina byliśmy zachwyceni ! :) Szybko i bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb