poniedziałek, 10 czerwca 2013

Eton Mess z rabarbarem

Eton Mess z rabarbarem

Eton Mess z rabarbarem

Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania. Każdy z nas miał za zadanie przygotować deser z dodatkiem rabarbaru. Ja postawiłam na szybki i prosty w przygotowaniu eton mess z rabarbarem. Słodycz bez świetnie współgra z lekko kwaskowatym musem z rabarbaru. Razem ze mną we wspólnym gotowaniu udział wzięli: Ania, MirabelkaMaggie, GinSiankooSiaśkaLejdiDobromiła oraz Wojtek. 



Eton Mess z rabarbarem przepis

ETON MESS Z RABARBAREM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka bez
Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i 1-2 łyżki wody. Gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy garnek, gotujemy przez około 5-7 minut. Rabarbar miażdżymy przy pomocy spodu łyżki. Jeśli powstały mus jest zbyt rzadki, odparowujemy go chwilkę bez przykrycia. Zawartość garnka przekładamy do miseczki, dodajemy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder do smaku. W pucharkach lub kieliszkach układamy na przemian warstwę musu rabarbarowego, kremówkę, pokruszone bezy.

Eton Mess rabarbarowy


Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

16 komentarzy :

  1. Oj, długo już za mną taki chodzi... Tylko nie mogę się do upieczenia bez zebrać :P Twój wygląda naprawdę ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam jeszcze spory zapas po ostatnim pieczeniu. Kolejny eton mess będzie z truskawkami :)

      Usuń
  2. Panno Malwinko, a gdzie poniedziałkowe bento? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjątkowo pojawi się jutro rano (miałam dziś spore zamieszanie przez niechcące usunięcie bardzo ważnego folderu na komputerze).

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Doczekałam się, aż się rozpływam :) Już niedługo może i ja spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i te beziki przecudnie malutkie. idealne :) pozdrawiam rabarbarowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, idealne to one nie są, bo popękane. Dlatego zamknęłam tę partię w puszce i wykorzystuję do szybkich deserów takich jak ten :)

      pozdrawiam

      Usuń
  5. boski deser! nigdy go nie robiłam i bardzo żałuję :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewiórko, rób koniecznie. W tym połączeniu nie jest przesadnie słodki.

      Usuń
  6. wygląda tak pysznie *-* kuszący deser !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie !:) robisz przepiękne zdjęcia!!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Eton mess w kazdej mozliwej odslonie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie akurat eton mess jakoś nei zachwycił .... może dlatego, ze ja z bitą śmietaną tak średnio się lubię:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. To musi byc dooooobre... slodko-kwasne:) Rewela!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za deser!Az mi się go bardzo zachcialo :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.