czwartek, 6 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i kokosem

Ciasto z rabarbarem i kokosem

Ciasto z rabarbarem i kokosem przepis

To ciasto wyjątkowo przypadło do gustu moim najbliższym. Na ciasteczkowym spodzie znajduje się lekko kwaskowaty mus z rabarbaru przykryty kokosową pianką. Jest to niezwykle smaczne połączenie. Dodatkową zaletą ciasta jest to, że nie zawiera ono w sobie glutenu. 

Ciasto z rabarbarem i kokosem

CIASTO Z RABARBAREM I KOKOSEM

Składniki (na formę 22 cm x 22 cm):
[źródło]

  • 150 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 500 g rabarbaru + 4 łyżki wody + 1/3 szklanki cukru
  • wierzch: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 szklanki wiórków kokosowych 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę bezglutenową i ryżową, miksujemy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (ma konsystencję masy na ciasteczka), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20 minut lub do momentu, aż ładnie się zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Umyty i osuszony rabarbar kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Umieszczamy je w garnku, dodajemy wodę i cukier, podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-8 minut. Pod koniec odparowujemy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy cukier, mieszamy. Wsypujemy stopniowo wiórki i całość ponownie mieszamy. Na przestudzony spód wykładamy zimną masę rabarbarową, na nią wykładamy kokosowy wierzch (najlepiej robić to dłońmi). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25-30 minut. Studzimy na kratce. Po całkowitym przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i kroimy.

*w przepisie zamiast mąki bezglutenowej i ryżowej możecie użyć normalnej mąki pszennej. Spód jest mocno maślany i delikatny. Po upieczeniu stosunkowo niski. Jeśli chcecie, by ciasto miało bardziej chrupiący spód, użyjcie ciasta kruchego.


Ciasto z rabarbarem i kokosem

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

16 komentarzy :

  1. Piękne zdjęcia :) Ciasto musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe, mam ochotę na takie coś pocieszającego :)
    Piękne kolory
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia:) aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar z kokosem świetne połączenie :) kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie też przypadło do gustu! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglada :) Jesli tam rabarbar jest to ja jestem na tak!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupelnie sie nie dziwie, ze tak posmakowalo twoim bliskim - ja tez z checia pozarlabym kawalek. Ba, pozarlabym dwa i lakomie zerkala na trzeci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne!!! szczególnie ten wierzch... ehhh :) wzrokiem porywam kawał nie mały do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj ja bym chętnie zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniami - szybkie, proste, z rabarbarem... Czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie .... mnie najbardziej kusita kokosowa kołderka:) .... pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten przepis jest rewelacyjny. Ja uzylam zwyklej maki. Kazdy kto probowal chwalil I siegal po nastepny kawalek:) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten przepis jest rewelacyjny. Ja uzylam zwyklej maki. Wszyscy ktorzy probowali chwalili a co najwazniejsze siegali po nastepny kawalek:) dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, cieszę się, że ciasto smakowało Tobie i Twoim bliskim :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.