sobota, 8 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem przepis

Póki trwa sezon na rabarbar, staram się jak najczęściej wykorzystywać to warzywo w kuchni. Dziś zapraszam Was na smaczne i proste ciasto jogurtowe z dodatkiem różowego rabarbaru. Przygotowując ciasto należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie w cieście może powstać zakalec.

Ciasto na jogurcie z rabarbarem przepis

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM
Słodka Sobota #1

Składniki:
[inspiracja]
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 260 g naturalnego jogurtu
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g rabarbaru
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując. Dodajemy na przemian mąkę i jogurt w 3-4 partiach. Pod koniec wlewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (kwadratowa forma o boku 22 cm). Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, posypujemy dodatkowymi 2 łyżkami cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu pozostaje czysty. Ja piekłam ciasto przez 50 minut. Studzimy je w formie na metalowej kratce. Ja kierując się pierwotnym przepisem dodałam do ciasta 3/4 szklanki cukru. Nie było jednak wystarczająco słodkie, dlatego przygotowałam lukier, którym polałam wierzch ciasta. Do ciasta możecie użyć także innych owoców, np. truskawek, jagód, wiśni. Dodatkowo możecie przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto przed wstawieniem do piekarnika. 


Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

18 komentarzy :

  1. Piękne jest to ciasto, bajeczne takie pulchniutkie i do tego rabarbar mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem :) zdjęcie jest obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejuniu, zdjęcie mnie przybiło! aż się pośliniłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Przyznam szczerze, że ciasta jogurtowego jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie, uwielbiam takie proste ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ucierańce z rabarbarem ...i cała resztą owoców również:) U mnie dodatkowo zawsze musi być kruszonka, bo synek ją wyjada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. absolutnie fantastyczne! Zrobiłam w ramach eksperymentu tylko z połowy porcji na blaszce do tarty i bardzo tego pożałowałam bo zjedliśmy je niemal na raz :D kwaskowaty rabarbar i delikatne jogurtowe ciasto... naprawdę mega :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. U nas też zniknęło w tempie ekspresowym :)

      Usuń
  8. A na jaką blachę jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmiar blachy jest w treści przepisu. Kwadratowa forma o boku 22 cm.

      Usuń
    2. Aaaa jest. Faktycznie ;)

      Usuń
  9. Pieknie wyglada :) I jeszcze z rabarbarem... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam to ciasto Malwinko i wyszło po prostu rewelacyjne! :) Dzieki za przepis, podziele sie nim aby i inni mogli skorzystac :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  10. a czy z inną mąką też sie uda?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.